Praha přivítá nový rok velkolepým ohňostrojem

Desetiminutovou pyrotechnickou show, kterou Praha v 18 hodin uvítá nový rok, nazvali její tvůrci Stroj času. Diváky má zavést do několika epoch českých dějin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohňostroj

Ohňostroj | Foto: Ladislav Bába

Název Stroj času pro svou pyrotechnickou show převzali autoři z názvu takzvaného metronomu na Letenské pláni, odkud se novoroční ohňostroj bude odpalovat. Ten se totiž oficiálně jmenuje právě Stroj času.

Novoroční ohňostroj diváky zavede nejdříve o 25 let zpátky do období sametové revoluce. Tu znázorní efekty v národních barvách.

Poté nás stroj času přesune na poslední spartakiádu v roce 1985, tu poznáme podle obrazců světlic v zelených a červených barvách.

Po této scéně se cesta proti proudu času zastaví v období druhé světové války. Tady autoři upravili efekty na píseň Jana Wericha Kat a blázen.

Předposlední obraz nás poté zavede do roku 1883, kdy se skladatel Antonín Dvořák vydává na svou cestu do Ameriky. Tady si autoři vypůjčili motivy z jeho Novosvětské symfonie. Jednotlivé scény bude oddělovat základní motiv přesunu času.

Letošní novoroční ohňostroj přijde magistrátní pokladnu na milion a dvě stě tisíc korun. Celá show je vytvořená tak, aby byla nejlépe vidět z pravého břehu Vltavy naproti Letenské pláni.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme