Praha zakázala průvod 'Nezapomínáme' plánovaný na 17. listopad. Koliduje s akcí antiislamistů

Více než dvě desítky shromáždění ohlásili pořadatelé na 17. listopad 2016 na pražském magistrátu. Ten ale musel v pondělí zamítnout průvod „Nezapomínáme“, protože kolidoval s dvěma již dříve ohlášenými akcemi na Klárově a na náměstí Jana Palacha. Rozhodnutí magistrát zveřejnil na úřední desce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiislámské a prozemanovské shromáždění na Albertově

Protiislámské a prozemanovské shromáždění na Albertově | Foto: Filip Jandourek

Průvod měl vyjít odpoledne z Hradčanského náměstí, projít Nerudovou ulicí na Malostranské náměstí a pak pokračovat přes Mánesův most a náměstí Jana Palacha na Staroměstské náměstí a dále na Můstek.

Podle úřadu by se ale průvod dostal do kolize s již dříve ohlášeným shromážděním „Demokracie nezvítězí“ na Klárově a s "Hrozbou islamizace ČR", kterou pořádá Domov a Blok proti islamizaci na náměstí Jana Palacha.

Po neúspěšném jednání o změně trasy průvodu úřad pochod zakázal. „Svolavatel změnil trasu pouze formálně a trasa jím zamýšleného pouličního průvodu nadále fakticky vede místy dříve oznámených statických shromáždění na Klárově a na náměstí Jana Palacha,“ vedl magistrát.

Úřad se domnívá, že skutečným účelem průvodu „Nezapomínáme“ je „s největší pravděpodobností konání konfrontačního turné po třech statických shromážděních jeho názorových odpůrců, ve věcech migrace ideově blízkých názorům prezidenta republiky.“

Pořadatel průvodu se odvolá k soudu

Aktivista Jan Cemper, který průvod svolal a nahlásil, se může do 15 dnů odvolat k městskému soudu v Praze. „Dávali jsme si velký pozor, abychom se nekřížili. Budeme se i odvolávat k soudu. Nahlásíme i jinou trasu, kdyby soud nestihl rozhodnout,“ řekl Cemper.

Letošní oslavy 17. listopadu na Albertově zorganizuje opět Univerzita Karlova

Číst článek

17. listopad je státní svátek, kdy si připomínáme perzekuci studentů z roku 1939 a revoluční události z roku 1989. Tradičně se jedná také o den, kdy se pořádá mnoho demonstrací a shromáždění. Podle magistrátních pravidel je možné oznámit shromáždění nejdříve půl roku předem a při shodě místa má nárok první doručené oznámení.

Letos se strhl velký boj různých pořadatelů o Albertov, který je tradičním místem, kde si vysokoškolští studenti historické události připomínají. Loni se to ale změnilo kvůli shromáždění Bloku proti islámu, kterého se účastnil také prezident Miloš Zeman. Proto na toto místo nebyli studenti vpuštěni. Letos ale na Albertově chybět nebudou, protože nejrychleji podala oznámení o shromáždění Univerzita Karlova.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme