Praze opět vládne staronová koalice. Zastupitelé podepsali smlouvu a zvolili nové radní

Novou koaliční smlouvu dnes ráno podepsali zástupci obnovené pražské koalice, tedy hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Smlouvu podepsalo 34 z celkem 65 pražských zastupitelů. Zastupitelé pak rozhodli, že nekompletní sedmičlennou radu, která město vedla od loňského roku, doplní Petra Kolínská (SZ), Daniel Hodek (ČSSD), Karel Grabein Procházka (ANO) a vrací se také někdejší radní Irena Ropková (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představa široké koalice na magistrátu má pro TOP 09, ANO, ODS, sociální demokraty i lidovce nepopiratelné kouzlo

Představa široké koalice na magistrátu má pro TOP 09, ANO, ODS, sociální demokraty i lidovce nepopiratelné kouzlo | Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Koaliční smlouva, kterou ráno podepsaly jednotlivé zastupitelské kluby, se mění v několika bodech.

Je tam například nově definovaná malá koaliční rada složená z radních a předsedů výborů. Ti budou mít posílenou roli a společně budou hledat řešení v problematických tématech. Strany si od toho slibují, že tím předejdou hádkám a sporům, kvůli kterým se loni koalice rozpadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O staronové pražské koalici mluvili předseda pražské ODS Filip Humplík a nová pražská radní Petra Kolínská (SZ)

Součástí smlouvy jsou také nově doplněné body, které si prosadila Trojkoalice výměnou za to, že se její předseda Strany zelených Matěj Stropnický vzdá pozice radního.

Trojkoalice si stanovila pro setrvání pět bodů, ostatní je akceptovali až na zvýšení daně z nemovitosti, které vadilo hnutí ANO. Fond sociálního bydlení, který byl jedním z těchto pěti požadavků, bude místo z tohoto navýšení financován z výnosů z městského majetku.

Dalšími požadavky byla budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika, vytvoření mapy městské infrastruktury nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

Nová koalice je ještě o hlas silnější než ta předchozí. Smlouvu podepsalo 34 z celkem 65 pražských zastupitelů. Do zastupitelského klubu ČSSD totiž vstoupila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která původně kandidovala za TOP 09, ale po volbách ze strany vystoupila a donedávna byla nezávislou zastupitelkou.

Po loňském odvolání čtyř radních vedla město nekompletní sedmičlenná rada, to se dnes mění.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy - kluby | Foto: Český rozhlas

Zelení za odvolaného náměstka Matěje Stropnického navrhly bývalou radní Prahy 6 Petru Kolínskou, což dnes schválilo zastupitelstvo. Stejně zastupitelé odsouhlasili i další tři jména – do rady byli dovoleni Daniel Hodek (ČSSD) a Karel Grabein Procházka (ANO) a vrací se také jedna z odvolaných radních – Irena Ropková (ČSSD).

„Věřím, že ta Praha se zase postaví na nohy a že bude pracovat tak, jak má,“ uvedl ke staronové koalici lídr pražského hnutí ANO a ministr obrany Martin Stropnický.

Poměrně ostrá slova naopak na adresu koalice zaznívají z ODS.

„Myslím, že to je opravdu koalice politických trafik, že to je parta lidí, kteří se rozhádali a kteří neměli žádný společný program, nebyli schopni pro Prahu za ten rok a půl nic udělat a dneska vlastě je spojuje jenom to, že si rozšířili počty dozorčích rad, počty uvolněných zastupitelů, to znamená každý z nich si vzal to, o co si řekl, a to si myslím, že není úplně fér vůči Pražanům ani vůči Praze, ani vůči tomu magistrátu,“ řekl předseda pražské ODS Filip Humplík.

Skepticky se na koalici dívá i opoziční zastupitel za Piráty Jakub Michálek. „Nevíme, jak rychle se rozpadne, ale určitě nebude fungovat v tom smyslu, že by předkládala nějaké návrhy, které by předkládat měla, například protikorupční strategie,“ podotkl Michálek.

Rada hl. m. Prahy - složení | Foto: Český rozhlas

ČRo, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme