Pražská Invalidovna se dražit nebude. Do tendru nepřišla žádná nabídka

Do tendru na prodej pražské Invalidovny nepřišla žádná nabídka. Barokní budova se proto dražit nebude, informoval v pondělí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Invalidovna se prodávala za téměř 640 milionů korun. Aukce by se uskutečnila jen tehdy, pokud by se přihlásilo více zájemců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Invalidovna

Invalidovna | Foto: Eva Dvořáková

„Do výběrového řízení na prodej Invalidovny nepřišla žádná nabídka. Situaci analyzujeme,“ informoval na sociální síti Twitter ÚZSVM.

Zájem o barokní budovu pražské Invalidovny už dříve projevil Národní památkový ústav, který ale zatím nepodal oficiální žádost. O převzetí chráněné barokní stavby chce jednat příští týden s ministerstvem kultury.

Památkový ústav také uvažuje, že by historickou budovu částečně zpřístupnil veřejnosti. „Protože si myslíme, že ta budova je velmi autentická, dochovaná, takže bychom ji chtěli veřejnosti trvale zprostředkovat," vysvětlila ředitelka ústavu Naděžda Goryczková.

Invalidovnu několikrát nabízel Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podle mluvčího Radka Ležatky všem státním institucím. Žádná prý neprojevila zájem.

Invalidovna patří k významným barokním stavbám, je kulturní památkou a je na seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky. Pokud mají objekty tento statut, požívají nejvyšší památkové ochrany a nakládat s nimi lze jen pod přísným dohledem památkářů.

„Jediné, co mě mrzí, je zbytečná práce i náklady na přípravu prodeje, a to jak našich zaměstnanců, tak i například ministerstva zahraničních věcí a CzechInvestu. Toto úsilí jsme mohli věnovat jiným nepotřebným státním nemovitostem," konstatovala generální ředitelka Kateřina Arajmu.

Památkový ústav ale v pátek uvedl, že žádnou nabídku nedostal. Úřad to ale odmítl.

Karlínská Invalidovna | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme