Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice definitivně skončila

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice v Praze definitivně skončila. Zástupci ČSSD po dnešním jednání s koaličními partnery uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici, příčinou je hlasování jejích zastupitelů na jednání zastupitelstva minulý týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

primátorka Adriana Krnáčová a její tehdejší náměstek Matěj Stropnický na jednání zastupitelstva 22. ledna v Praze

primátorka Adriana Krnáčová a její tehdejší náměstek Matěj Stropnický na jednání zastupitelstva 22. ledna v Praze | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Hlasovali proti všem dohodám. Jedná se o regulérní rozvod,“ řekl lídr ČSSD Miloslav Ludvík a dodal:

„Koalice skončila definitivně a v této chvíli se začíná s čistým stolem opět od začátku. Prostě není možno vládnout jinak, než že máte většinu počtu hlasů a ty hlasy budou držet to, co se dohodne."

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozpadu pražské koalice mluvili šéf zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina a radní za Trojkoalici Jan Wolf z KDU-ČSL

Sociální demokraté jednání opustili po deseti minutách s tím, že další debaty by byly zbytečné.

Konec koalice potvrdil i lídr Trojkoalice Petr Štěpánek ze Strany zelených: „Předčasným odchodem sociální demokracie z dnešního jednání došlo na naše slova, že koaliční smlouva je mrtvá. Naši radní zůstávají v radě hlavního města tak, abychom minimálním počtem šesti radních zajistili chod města Prahy.“

Za rozpad koalice podle něj mohou právě sociální demokraté. „Definitivně ji potopili před necelými třemi týdny, kdy se pustili do toho odvolávacího dobrodružství. Ale tvrdě na tom pracovali vlastně už od srpna, kdy se vlomili do kompetencí náměstku Stropnickému,“ řekl Štěpánek Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze se rozpadla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Vývoj komentovala analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová

Trojkoalice podle hnutí ANO dostatečně nevysvětlila své chování na čtvrtečním zastupitelstvu, kde prý několikrát porušila koaliční smlouvu, když například hlasovala pro zařazení opozičního bodu.

O další koalici bude hnutí jednat společně s ČSSD se všemi kromě TOP 09. To pražské buňce zakázalo celorepublikové vedení. Zástupci Trojkoalice řekli, že budou jednat s piráty, ODS i TOP 09.

„Nevylučuju nic, protože to je politické rozhodnutí. Budeme se snažit postavit takovou koalici, aby byla pevná a vydržela další jednání,“ řekla po dnešní schůzce primátorka Adriana Krnáčová z ANO.

Lídr ANO Andrej Babiš Českému rozhlasu potvrdil, že jeho hnutí je ochotné jednat se všemi stranami s výjimkou TOP 09. „Vyjednávání s TOP 09, kde jsou lidi, kteří byli součástí toho klientelistického systému, je pro nás nepřijatelné. Takže uvidíme, jak to nakonec dopadne.“

Rada chce fungovat dál

Možných variant řešení je několik. Až na jednu se ve všech jako hlavní pilíř objevuje hnutí ANO, tedy vítěz loňských voleb. Teď má hnutí 17 zastupitelů. Sestavit koalici bez nich by bylo reálné pouze v případě spolupráce TOP 09, Trojkoalice, ODS a pirátů, kteří by ale ještě potřebovali minimálně jeden hlas. Tím může být některý ze čtyř bezpartijních zastupitelů. Ale pokud se onu širokou spolupráci nepodaří dohodnout, bude mít vždy hlavní slovo právě ANO.

Piráti už před několika týdny, když se řešilo odvolání náměstka Matěje Stropnického ze Strany zelených i slabá podpora primátorky Adriany Krnáčové z ANO, avizovali, že jsou připraveni o koaliční spolupráci jednat. V úvahu by tak alespoň početně připadala také varianta ANO, ČSSD, piráti a opět čtyři bezpartijní zastupitelé. I tady je ale k dispozici jen ta nejtěsnější většina 33 křesel.

Koaliční krizi odstartovalo říjnové jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři radní, a to i hlasy koalice.

Rada ve svém současném složení nicméně zůstává funkční a všechny strany se shodují, že chtějí schválit rozpočet na příští rok, aby neblokovaly jednotlivé městské části.

Jednat o nové koalici začnou všechny strany už dnes. Podmínkou je, aby daly dohromady většinu, tedy 33 zastupitelů z celkových 65.

ČTK, ČRo, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme