Pražské ANO a ČSSD žádají odchod náměstka primátorky Matěje Stropnického

Část vládnoucí koalice na pražském magistrátu žádá odchod náměstka pro územní rozvoj Matěje Stropnického z Trojkoalice. Podle hnutí ANO a ČSSD nezvládá svou práci. Jeho koncem tak obě strany nepřímo podmínily celou budoucnost spolupráce s Trojkoalicí. Stropnický se zatím k návrhu koaličních partnerů nevyjádřil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský radní Matěj Stropnický (Trojkoalice)

Pražský radní Matěj Stropnický (Trojkoalice) | Foto: Filip Jandourek

Důvodem je prý jeho Stropnického vystupování v médiích poté, co primátorka Adriana Krnáčová nechala na jednání rady odhlasovat, aby z jeho kompetence byly odebrány pražské stavební předpisy.

„To je v podstatě řešení této krize, která nastala kvůli jednomu člověku. Tady jde o fungování rady a on tu práci nestíhá, dělá ji nekvalitně,“ tvrdí primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

S jejími slovy souhlasí i pražský radní Michal Hašek. „Pokud se budeme bavit o tom, jak funguje pražská Trojkoalice, tak si nemyslím, že je úplně šťastné, aby pan Stropnický vystupoval přímo proti kolegům v radě, což se stávalo a stává. Fakt je takový, že pan Stropnický prostě neměl výsledky,“ vysvětluje Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Má křehká pražská koalice na kahánku? Hnutí ANO a ČSSD vyzvaly Trojkoalici, aby odvolala náměstka primátorky Matěje Stropnického. Ve vysílání o tom diskutovali pražský radní Michal Hašek a zastupitel Prahy za Trojkoalici Ondřej Mirovský

„Pokud se budeme bavit o tom, jak funguje pražská Trojkoalice, tak si nemyslím, že je úplně šťastné, aby pan Stropnický vystupoval přímo proti kolegům v radě, což se stávalo a stává. Fakt je takový, že pan Stropnický prostě neměl výsledky,“ vysvětluje Hašek.

Stropnického tým s vědomím a s posvěcením rady pracoval na návrhu Pražských stavebních předpisů půl roku. Primátorka Adriana Krnáčová pak za Stropnického zády nechala připravit návrh vlastní. K otázce, zda tedy Stropnického mediální vystupování nebylo pochopitelné, se Michal Hašek už nevyjádřil.

Trojkoalici ultimátum partnerů zaskočilo a podle radní Jany Plamínkové si vzala týden na rozmyšlenou. „Tato situace je pro nás nová, musíme se s ní nějakým způsobem vyrovnat,“ řekla Plamínková.

„Požadavek jsme na místě odmítli, protože za naším náměstkem stojíme,“ dodal Ondřej Mirovský, zastupitel Prahy za Trojkoalici. „Teď máme na pondělí svolán trojkoaliční klub a ihned poté zasedne i vedení pražských zelených.“

Podle Mirovského může jít ze strany ANO a ČSSD o snahu rozdělit Trojkoalici nebo se zbavit Trojkoalice jako koaličního partnera.

Rozhodnutí má padnout začátkem září.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme