Pražské metro nepojede od soboty mezi Kačerovem a Háji, mění se výhybky

Část trasy C pražského metra bude od sobotního rána zavřená. Kvůli opravám čtyř výhybek metro nepojede mezi stanicemi Háje a Kačerov. Cestující dopravují na jih hlavního města náhradní autobusy. K dispozici jsou u zavřených stanic také informátoři v reflexních vestách, jejichž úkolem bude rozdávat letáky s nabídkou vhodného dopravního spojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začala třídenní výluka na celé lince metra A

Začala třídenní výluka na celé lince metra A | Foto: Filip Jandourek

Metro mezi stanicí Háje a Kačerovem vozí cestující z obřího pražského sídliště, Jižního Města, už 35 let. Výměna kolejových spojek a výhybek je proto nutná.

„Tyhle části jsou vždycky staré. Provádíme kompletní výměny zhruba po 35 až 40 letech provozu,“ říká vedoucí odboru řízení provozu pražského dopravního podniku Zdeněk Rampa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část trasy C pražského metra bude od sobotního rána zavřená. Podrobnosti o výluce zjišťoval Jan Charvát

Ve stanici Háje se vymění nejen výhybky a koleje, ale i štěrkové podloží.

„S tím jsou spojené práce jako vytěžení starých pražců, starého štěrku, který už po 37 letech provozu už neplní funkce, které plnit měl. Kompletně se musí vyčistit a opravit odvodnění a pak se tam postupně bude navážet nový štěrk, nové pražce, nové kolejivo. To všechno se musí zkompletovat, vyzkoušet, a když to dobře dopadne, tak v pátek ráno 17. července už metro bude jezdit zase v celé trati,“ popsal průběh prací Zdeněk Rampa.

Cestujícím poradí informátoři

Dopravní podnik zavede náhradní autobusovou dopravu XC. Ta pojede z Jižního Města přes Háje, Chodov, Roztyly až na Kačerov. Linku posílí i speciální spoje v ranních špičkách - budou označené XC1 a XC2.

Ty ale nebudou zajíždět do některých zastávek na trase, třeba na Roztyly nebo Kačerov. Dopravní podnik proto doporučuje sledovat texty na tabulích u jednotlivých stanic a také si přečíst letáky, které budou nabízet informátoři v reflexních vestách.

„Budou na místě připraveni poradit cestujícím aktuální dopravní spojení. Poradí zájemcům jak v češtině, tak v angličtině,“ upřesňuje mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková s tím, že informátoři budou do 8. července u všech zavřených stanic metra.

Náhradní doprava | Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme