Pražský soud začal rozplétat spornou privatizaci těžební společnosti OKD

Obvodní soud pro Prahu 2 začal rozplétat kauzu privatizace těžební společnosti OKD z roku 2004. Škoda, která vznikla prodejem pod cenou, dosahuje podle obžaloby skoro šesti miliard korun. Na lavici usedla trojice obžalovaných, mezi kterými jsou i tehdejší zástupci Fondu národního majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Slibujeme si od toho, že nám to prokopne dveře k Evropské komisi. Měl by to být vlastně klíčový posun v naší kauze,“ říká Roman Macháček, předseda ostravského sdružení Bytyokd.cz.

Už osm let sbírá důkazy a kritizuje, jakým způsobem se stát zbavil šachet a dolů. Znalec Rudolf Doucha podle vyšetřovatelů výrazně podcenil státní podíl v OKD, Pavel Kuta a Jan Škurek, oba z vedení tehdejšího Fondu národního majetku, jsou podle obžaloby také za výslednou smlouvu odpovědní.

Podle Romana Macháčka je to absurdní případ s mnohamiliardovou škodou, který se vleče příliš dlouho.

„Protikorupční policie také prokázala, že prodej byl proveden hluboko pod cenou. Vedle toho máme Evropskou komisi, která tvrdí, že byl prodej v pořádku. Takže tady něco evidentně nehraje a vypadá to, že to na Evropské komisi funguje velmi podobně, jako to fungovalo na našem ministerstvu financí v roce 2004,“ doplňuje Macháček.

Bývalé hornické byty

Symbolem této mimořádně choulostivé kauzy jsou už léta desítky tisíc bývalých hornických bytů, které byly také součástí privatizace. Na Ostravsku je to stále téma číslo jedna. Hlavně mezi těmi, kteří v těchto bytech žijí, jsou pořád slyšet velmi ostré soudy. „Na nájemníky je to podraz a privatizační podvod. Je to největší podvod století,“ říkají lidé.

Český rozhlas má v archivu reakci tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Takto pár let po prodeji OKD vysvětloval, proč obří bytový fond spadl do klína novým vlastníkům za nízkou cenu. „To se vůbec na úrovni vlády neřešilo. Tehdy vlastně vláda nebyla schopná nic ovlivnit, protože se dostala do minoritního podílu a bylo to velmi napjaté s majoritním akcionářem.“

Sdružení Bytyokd.cz chce už brzy zveřejnit podrobnosti obžaloby a další detaily k dnešnímu hlavnímu líčení u pražského soudu.

Kauza OKD | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme