Pražští zastupitelé nejsou většinou u majetkových přiznání příliš transparentní

Zprůhlednit a otevřít fungování pražského magistrátu - s tímto heslem do jeho vedení přicházela stávající koalice hnutí ANO, Trojkoalice a ČSSD. Zásady transparentnosti v případě vyplňování údajů o svých příjmech a majetku se ale mnozí nedrží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Pokud by někdo očekával, že v roce 2015 budou prohlášení zastupitelů v rámci etických kodexů dostupné na internetu, spletl by se. Existují pouze v písemné podobě, a pokud do nich chce občan nahlédnout, musí přijít na radnici osobně, vyplnit žádost, čekat na její schválení a teprve poté mu šanon s dokumenty přistane na stole.

Žádné kontroverzní údaje v nich ale nejsou. Stačí jich prolistovat jen pár a zjistíte, že zastupitelé očividně tápou v tom, co do přiznání uvést, a co už ne. Angažmá v některé z městských firem sice podle nařízení uvádějí, kolik si tím vydělali, už ale ne.

Navíc každý ze zastupitelů má možnost zakázat zveřejnění jakéhokoliv údaje z dokumentu. A tuto možnost zvolil třeba šéf zastupitelů ČSSD Karel Březina, šéf zastupitelů ANO Michal Hašek a dokonce i šéfka kontrolního výboru Jaroslava Janderová z ODS.

Naopak s až urputnou pečlivostí pak k formuláři přistoupili piráti. Ti jako jediní nezůstali pouze u prohlášení v rámci etického kodexu, ale dobrovolně vyplnili i standardní majetková přiznání. A obojí - také jako jediný zastupitelský klub - vyvěsili na internet.

Při vyplňování přitom nevynechali sebemenší podrobnost. A tak se třeba můžeme dočíst, že předseda strany Jakub Michálek dostává od svého otce, známého lékaře, pětitisícové kapesné. Že ho pražská zoo pozvala na večeři, nebo že na Vánoce od společnosti Nexia, která pro město zpracovávala posudek na Opencard, dostal čokoládu odhadem za 200 korun.

Jeho kolega Adam Zábranský, ve 22 letech nejmladší ze všech zastupitelů, se pak přiznává, že žije u rodičů, kteří částečně hradí i jeho životní náklady.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme