PŘEHLEDNĚ. Přečtěte si, jak se dohaduje koalice ve vašem kraji

Hnutí ANO v některých krajích, přestože vyhrálo, nebude vládnout a půjde do opozice. Ke Královéhradeckému kraji, kde již ostatní strany vytvořili velkou koalici, se přidal i Pardubický kraj. Blízko k opozici má ANO také v Plzeňském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2016

Volby 2016 | Zdroj: ČTK

V Pardubickém kraji vznikla koalice ČSSD, ODS, STAN a Koalice pro Pardubický kraj. Funkci hejtmana si ponechá ČSSD.

V Plzeňském kraji jsou možné dvě varianty budoucí koalice. Buď bude ANO vládnout společně s ČSSD nebo ODS a nějakou malou stranou. Nebo se spojí ODS s ČSSD a malými stranami a budou vládnout bez vítězného hnutí ANO. Nastala by tak stejná situace jako na Plzeňském magistrátu.

Povolební jednání v Pardubickém kraji pokračují. Skončí ANO v opozici?

Číst článek

Situace v Královéhradeckém kraji je jasná. I přes snahy ANO změnit rozhodnutí některé ze stran koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Starostové a Východočeši a Koalice pro Královéhradecký kraj, jsou strany domluvené na spolupráci a své stanovisko nehodlají měnit.

V ostatních krajích je pozice hnutí ANO lepší. Ve Středočeském kraji vzniká koalice společně se Starosty a nezávislými a TOP 09. Hejtmankou ale pravděpodobně nebude Jaroslava Pokorná Jermanová, ale lídr Starostů Vít Rakušan, který dostal velké množství preferenčních hlasů.

V Olomouckém kraji jsou již dohodnutí sociální demokraté s Babišovým ANO, ale nemají potřebný počet hlasů. Proto oslovili ODS a Koalici pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL a Zelení). Nyní čekají na vyjádření.

Na Ústecku jedná ANO s KSČM, v Olomouckém kraji s ČSSD. S hnutím nepočítají na Královéhradecku

Číst článek

Stejná situace je i v Jihočeském kraji. ANO se dohodlo s ČSSD, ale chybí jim hlasy. ČSSD navrhla koalici s KSČM a KDU-ČSL, kterou ale ANO odmítá.

V Ústeckém kraji se pravděpodobně dohodnou komunisté na vládnutí s ANO. V Karlovarském kraji ANO oslovilo všechny ostatní strany a nyní čeká na vyjádření.

Ve Středočeském kraji se rýsuje koalice bez ČSSD. ANO a STAN chtějí vládnout s TOP 09

Číst článek

Ve Zlínském kraji jednali lidovci se sociálními demokraty, STAN a ANO o případné koalici. Zatím ale není nic jisté.

Na Vysočině se již předběžně na spolupráci domluvili sociální demokraté a Starostové pro Vysočinu. Těm se ale nelíbí, že by v koalici měli vládnout společně s ANO. Proto navrhují přibrat ODS a KDU-ČSL.

V Moravskoslezském kraji se na spolupráci dohodli ANO, KDU-ČSL a ODS. Hejtmanem se stane rektor Ivo Vondrák (ANO). V Libereckém kraji by rádi vítězní Starostové pro Liberecký kraj vládli s ANO, ODS a ČSSD, ale jednání zatím nikam nepokročila.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme