Překupník pančovaného alkoholu z Bobrové zatím zůstává ve vazbě

Rozsudek nad překupníkem závadného alkoholu z Bobrové dnes u žďárského okresního soudu nepadl. Miloš Straka je obviněný z prodeje kořalky s vysokým obsahem metylu, kterou se v únoru otrávil 58 letý muž z Moravce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Žďáru nad Sázavou pokračoval soud s Milošem Strakou, obviněným z prodeje pančovaného alkoholu

Ve Žďáru nad Sázavou pokračoval soud s Milošem Strakou, obviněným z prodeje pančovaného alkoholu | Zdroj: ČTK

Před soudkyni dnes předstoupili svědci, například referent daňového dozoru celní správy nebo tehdejší inspektor Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Státní zástupkyně navrhla pro 37letého Straku nepodmíněný trest vězení na čtyři až pět let a zaplacení více než čtyřmilionového odškodnění pozůstalým. Obhájce žádal zproštění obžaloby.

Miloš Straka projevil lítost, podle svých slov by jedovatý alkohol vědomě neprodával. Rozsudek padne v pondělí 8. září, Straka zatím zůstává ve vazbě.

Obviněný vypovídal u Okresního soudu ve Žďáře nad Sázavou poprvé 14. července. Vinu za smrt muže z Moravce několikrát odmítl, alkohol prý považoval za zdravotně nezávadný.

Oběť popíjela u známého

Muže s příznaky otravy metanolem hospitalizovali v novoměstské nemocnici 23. února, po pěti dnech zemřel. Osudnou se mu stala kořalka vypitá u známého.

„Muž, který s poškozeným popíjel, se k tomu alkoholu dostal tak, že ho nakoupil jeho syn právě od obviněného. V průběhu února měl koupit minimálně jedno balení, ve kterém bylo 15 lahví jemné vodky,“ potvrdila před časem krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Miloš Straka měl sklady s pančovaným alkoholem v Bobrové a také v Křižanově. Policisté zabavili asi 115 plastových šestilitrových kanystrů s vodkou, přes 60 kanystrů s nápojem tuzemák a 660 skleněných lahví s vodkou s deklarovaným výrobcem Likérka Drak.

Metanolová aféra vypukla na podzim 2012 a vyžádala si desítky obětí na různých místech republiky. Policejní pátrání vyústilo v případ s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme