Premonstráti z Teplé se nechtějí soudit, stáhli žaloby na Rybářství Třeboň kvůli restitucím

Premonstráti z Teplé stáhli žaloby na Rybářství Třeboň, které podali kvůli církevním restitucím. Žaloby měly řešit soudy v Tachově a v Karlových Varech. V prohlášení premonstráti uvedli, že spory o majetek nechtějí řešit soudní cestou se soukromými firmami, ale jen se státem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klášter premonstrátů Teplá, západní Čechy

Klášter premonstrátů Teplá, západní Čechy | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

Nároky katolické církve vůči Rybářství Třeboň se týkají majetku v souhrnné hodnotě 150 milionů korun. Jeho součástí byly i požadavky premonstrátů z Teplé. Dožadovali se například vydání rybníka Regent v Karlovarském kraji.

Kanonie premonstrátů je zatím jedinou církevní organizací, která své žaloby proti rybářství stáhla.

„Průlomové je to v tom, že uznala, že je to věc českého státu, a ne těch subjektů, které tam hospodaří 25 let v dobré víře,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda.

Minulý týden podalo Rybářství Třeboň trestní oznámení na církevní organizace na jihu Čech. Podezřívají je, že se snaží získat některé rybníky nezákonně. Konkrétně jde o cisterciácké opatství Vyšší Brod a římskokatolické farnosti Lutová a prelatura Český Krumlov.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme