Přerov nabídl práci dlouhodobě nezaměstnaným, šanci využilo jen málo z nich

V Přerově nabídli práci dlouhodobě nezaměstnaným. Radnice oslovila celkem šedesát lidí. Šance se ale nakonec chopilo jen deset z nich. Dnes už pomáhají s úklidem cyklostezky kolem Bečvy. Ostatní si našli nejrůznější, často až kuriózní výmluvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přerov nabídl práci dlouhodobě nezaměstnaným, pomáhají s úklidem kolem cyklostezky Bečvy

Přerov nabídl práci dlouhodobě nezaměstnaným, pomáhají s úklidem kolem cyklostezky Bečvy | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

„V tomto objektu sídlí pracovní skupina. Převlečou se, budou tady mít pracovní nářadí. A odtud je vozidlo naší společnosti odveze na místo, kde budou pracovat,“ popisuje jednatel technických služeb Bohumír Střelec.

Přidělování úkolů a organizování celé party má na bedrech Eva Štěpánková. I ona byla ještě před pár dny bez práce.

„Ne vždy vyhovíte všem podmínkám, personalistika v dnešní době je složitá. Buď neumíte anglicky, nebo jste příliš věkově vzdálená mladému kolektivu. Vždy něco nevyhovovalo,“ popisuje své dosavadní zkušenosti s hledáním práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přerovská radnice nabídla práci dlouhodobě nezaměstnaným. Proč tuto šanci využilo málo lidí, zjišťovala redaktorka Jana Zemková

„Tohle je příležitost, i když je to práce za minimální mzdu. Je to běžná praxe tady na Přerovsku, Olomoucku. Zaměstnavatelé vědí, že lidí je hodně, práce je málo,“ doplňuje.

Do terénu veze nové zaměstnance autor projektu, manažer prevence kriminality Jiří Kohout. Byl také u výběrových řízení, kde slyšel různé výmluvy, nejčastěji na zdravotní stav. „Jedna z nejkurióznějších výmluv, která zazněla: ‚Pane, já mám velmi pomalé pracovní tempo. Pamatujte si to‘.“

Ladislav, otec dvou dětí, ale vidí v projektu radnice příležitost. „Mám prostě práci, všichni byli rádi. Táta jde do práce a aspoň nějaká koruna bude navíc,“ shrnuje.

Zatím pracují za minimální mzdu, pokud se osvědčí, dosáhnou i na příplatky. Vizí města je začlenit do normálního pracovního procesu i další dlouhodobě nezaměstnané.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme