Přezout čtyřkolky a opravit značení. Záchranáři v Orlických horách se připravují na sezonu

Na hřebenech českých hor už vydatně sněžilo. Přípravy na zimu vrcholí i u horské služby v Orlických horách. Kontroluje se technika a veškeré vybavení, dokončují se opravy tyčového značení a samotní profesionální i dobrovolní záchranáři pak musí absolvovat nezbytná školení, kurzy a testy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovník horské služby David Spiller čistí ceduli

Pracovník horské služby David Spiller čistí ceduli | Foto: Aleš Spurný

Horská služba v Orlických horách od října používá novou stanici v Čenkovicích. Přesunuli se sem z Deštného.

„Je to největší novinka. Jsme rádi, protože ta stanice tam byla naprosto nevyhovující. Momentálně máme moderní, krásnou budovu, která je připravena k používání,“ řekl náčelník služby Josef Hepnar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horští záchranáři musí být od začátku zimy schopní pomáhat na sjezdovkách i hřebenech hor. Přípravy probíhají i v Orlických horách, kde natáčel Jiří Fremuth

„Většinou v polovině listopadu přezouváme první čtyřkolku. Máme dvě a ta druhá se potom přezouvá, když už provoz začíná naplno,“ dal příklad, co se ještě musí do sezony stihnout.

Dalším úkolem bylo třeba opravit značení.

„Lesáci tady zase vykáceli nějaký dvousetmetrový úsek, který by v zimě při mlze mohl být nebezpečný, takže tady musíme vytvořit nové tyčové značení,“ popsal Jan Hepnar, další člen horské služby.

„Máme takový nepsaný termín do konce října. Je to z toho důvodu, že už může napadnout, můžou vyrazit první běžkaři, tak abychom opravdu byli připravení na zimní sezónu,“ dodal.

Horská služba v Orlických horách za zimu průměrně ošetří kolem 800 úrazů.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme