Primátor Brna: opatření jsou preventivní, panika není na místě

V Brně a dalších 43 přilehlých obcích platí od čtvrtka doporučení převařit veškerou vodu z kohoutku. Tamní vodárny totiž při pravidelném testování kvality vody odhalily mírně zvýšenou koncentraci koliformních bakterií, které mohou způsobit potíže lidem se sníženou imunitou. Primátor města Brna Petr Vokřál (ANO) v rozhovoru pro Český rozhlas ale několikrát zdůraznil, že akutní riziko nehrozí. Opatření jsou pouze preventivní a město i vodárny mají situaci pod kontrolou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO)

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) | Foto: OISV, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Můžete nastínit jaká je situace v tuto chvíli?

Ve dvou vzorcích na celém území města Brna se našly lehce zvýšené koncentrace koliformních bakterií. Nehrozí ale žádné přímé ohrožení zdraví. Převaření vody z kohoutku stačí, je to čistě preventivní záležitost. Není potřeba šířit žádnou paniku, vodárny okamžitě přijaly technická opatření k tomu, aby zvýšily účinnost technologií a eliminovaly další riziko.

Seznam obcí, kde je voda pitná jen po převaření:
Bílovice nad Svitavou
Blažovice
Blučina
Drásov
Hajany
Holasice
Hrušovany u Brna
Jinačovice
Kaly
Kanice
Kobylnice
Malhostovice
Nesvačilka
Omice
Opatovice
Ořechov
Otmarov
Podolí
Ponětovice
Popovice
Popůvky
Prace
Přísnotice
Rajhrad
Rajhradice
Rebešovice
Rozdrojovice
Řícmanice
Sokolnice
Střelice
Šlapanice
Telnice
Těšany
Troubsko
Újezd u Brna
Újezd u Tišnova
Unkovice
Vojkovice
Zahrada
Žabčice
Žatčany
Židlochovice

Jakým způsobem informujete obyvatele a také návštěvníky Brna?

Informujeme všemi dostupnými prostředky. Objevilo se to samozřejmě okamžitě na webových stránkách vodáren i města Brna. Došlo tak k velmi intenzivnímu zásahu na web, posílili jsme tedy jeho účinnost, aby nespadl a informace se dostala ke všem Brňanům. Předali jsme ji také přes krizové stránky a starostům všech městských částí, jsme v kontaktu i s hasiči. Chtěl bych ale znovu opakovat, že nehrozí přímé ohrožení zdraví, voda po převaření je normálně pitná. I to převaření je preventivní záležitost.

Jak se přišlo na to, že voda ve městě by mohla být zdravotně závadná?

Vodárny provádí naprosto pravidelné kontroly a testování kvality vody a při tom testování se ve dvou vzorcích objevily minimální stopy. Ale samozřejmě jsme povinni informovat i o tomto minimálním množství. Tyto koncentrace jsou ale zcela zdravotně nezávadné.

Tušíte už, jak k zvýšeným koncentracím došlo?

Způsobila to zvýšená teplota vody. Dlouhodobě teplé počasí má vliv na teplotu vody ve vodovodním řádu. Vodárny tedy přijaly opatření, zvyšují účinnost technologií a proplachují nejvzdálenější části řádu tak, aby dostaly vodu do pohybu a nedocházelo tam k dalšímu potenciálně možnému zvýšení koncentrací. Děláme vše proto, aby voda byla v pořádku.

Jaký je výhled pro nejbližší hodiny? Dá se očekávat, že s ochlazením se problém vyřeší sám?

Teoreticky ano, ale na to spoléhat nemůžeme. Jak říkám, vodárny přijaly patřičná opatření a my informujeme občany, jak dále postupovat.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme