Problémy s tunelem Blanka by mohla řešit sněmovní vyšetřovací komise

Ani po dnešním jednání na pražském magistrátu není jasné, kdo může za problém se zničenými kabely v tunelu Blanka a proč věc nikdo neřešil, přestože kabely byly poničené vodou již v létě 2013. Praha chce proto kvůli problémům s tunelem zřídit parlamentní vyšetřovací komisi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Vedení Prahy dnes jednalo se zástupci společnosti ČKD Praha DIZ, která měla v Blance na starosti dodávku technologií, tedy i kabelů. Nedozvědělo se však prakticky nic, co by do celé věci vneslo byť trochu světla.

ČKD prý zástupcům města předalo podklady, ze kterých vyplývá, že na problémy se zaplavenou kabeláži upozorňovali dozorovatele stavby, společnost IDS, mnohokrát. To ale zásadní problém, tedy proč kabely ležely ve vodě téměř rok a čtvrt, než to dodavatelé začali řešit, nijak neobjasňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha chce kvůli problémům s Blankou zřídit vyšetřovací komisi. Více poslanec B. Schwarz (ANO) a zastupitel F. Humplík z výboru dopravy (ODS)

Zejména primátorce Adrianě Krnáčové z hnutí ANO tak dnes už doslova došla trpělivost. V asi nejemotivnějším projevu, který od ní ve funkci pražské primátorky zazněl, i přes hlasovou indispozici jasně řekla, že dodavatelé jen svalují vinu jeden na druhého:

„To je prostě neakceptovatelné. My chceme dodavatele, kteří mají odpovědnost, kteří nebudou shazovat vinu jeden na druhého. To nás vůbec nezajímá. Toto překračuje rámec mé trpělivosti. Možná se jedná o zločinecké spolčení. Nebo spolčení, jak vytáhnout z města co nejvíce peněz. S tím jsme skončili.“

Kdo za to může?

Adriana Krnáčová už prý oslovila poslance z hnutí ANO Bronislava Schwarze s tím, aby zřídil speciální vyšetřovací komisi. Právě ta by měla jasně říct, kdo a v čem v případě poničených kabelů pochybil a kdo za to ponese odpovědnost.

Ukázat přitom může na kohokoliv ze čtyř firem, které se na výstavbě tunelu Blanka podílely.

Jde zejména o Metrostav, který měl na starosti stavební část. Jeho podíl vinny by mohl být ten, že plášť tunelu nepostavil vodotěsný, i když podle plánů být měl. Právě spodní voda, která natekla do rozvodů, část kabelů poškodila.

Vyšetřovací komise by dále mohla ukázat také na zmiňovanou ČKD Praha DIZ, dále na společnost IDS, která měla na starosti stavební dozor a která tedy měla, alespoň podle názoru vedení radnice, začít problém řešit daleko dříve.

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí ČKD DIZ Karel Samec ale trvá na to, že jeho společnost nepochybila.

„My si nejsme vědomi žádného svého pochybení. Postupovali jsme zcela v souladu s projektovým zadáním a smluvní dokumentací. Předali jsme všechny informace, které jsme předat měli a chtěli, a nyní vyčkáme posudku soudního znalce. Uvidíme, čeho se dobereme dál,“ uvedl Samec.

Komise může zjistit také to, že pochybila společnost Satra, která tunelový komplex projektovala.

Město také čeká na výsledek znaleckého posudku, který má schválit nebo neschválit plánovaný postup, jak kabely vyměnit. Ten by měl být známý v průběhu března.

Kdy se ale s výměnou kabelů začne a jak dlouho to bude trvat, to v tuto chvíli vedení Prahy neví. Nicméně že to budou měsíce, je téměř jisté.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme