Proti drogám v Orlové děláme maximum, tvrdí policisté. Bere je tam čtvrtina deváťáků

Policisté tvrdí, že proti snadné dostupnosti drog v Orlové na Karvinsku dělají maximum. Anonymní testy provedené radnicí ukázaly, že po marihuaně nebo pervitinu sáhl každý čtvrtý žák deváté třídy ve městě. Policie, kterou kvůli problému kritizují rodiče školáků, přesto žádná speciální opatření nechystá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joint

Joint | Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

„Je to katastrofa. Netušila jsem, že to tu bude v tak velké míře,“ řekla o výsledku testů paní Hana, která má dceru v osmé třídě. Věří, že si ji dokáže uhlídat.

Další maminku Veroniku zaráží, jak snadno sehnatelné drogy v Orlové jsou.

„Už se to tu prodává na každém rohu a vím, že i u školy už mi to někdo nabízel. Nevím, jestli vypadám, že bych to potřebovala, ale ptal se mě kluk, asi 16, 17 roků, jestli bych to od něj nechtěla koupit,“ popsala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté tvrdí, že proti drogám v Orlové na Karvinsku dělají maximum. Na postup při boji proti výrobcům a dealerům se jich ptal Stanislav Janalík

Policisté podle ní nejsou dostatečně tvrdí. „Jsou vidět tam, kde není třeba. Když je člověk potřebuje, tak tu nikde nejsou,“ shrnula zkušenost.

Zástupce vedoucího karvinské policie Pavel Tvrdý ale kritiku odmítá.

„Policie v žádném případě nepodcenila svou roli. Nemyslím si, že bychom tento problém vyřešili tím, že budeme stát u školy,“ řekl.

„Nám nezbývá, co se týká drog a pervitinu, nic jiného než tvrdá represe. Snažíme se vypátrat varny a lidi, kteří pervitin připravují, stíhat. Věnujeme se tomu opravdu prioritně.“

Karvinští policisté zatím nezaznamenali případ, že by distribuce drog probíhala přímo na školách. Mají ale signály, že po marihuaně nebo pervitinu sahají děti nejen v Orlové.

„Výsledek výzkumu je víceméně průřezový. Odpovídá podle mě zcela jistě celému územnímu odboru Karviná a myslím si, že to je republikový trend,“ dodal Pavel Tvrdý.

Jenom vloni policisté v Moravskoslezském kraji odhalili 80 pěstíren a varen. I kvůli klesajícímu věku uživatelů drog o podobném anonymním testování žáků uvažují i další města v regionu, například nedaleká Karviná.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme