Proti novému vedení Ústí nad Labem demonstrovala stovka lidí

Téměř stovka lidí dnes demonstrovala před ústeckým magistrátem proti novému vedení města. Akci svolali bývalí členové hnutí ANO. Část protestujících se pak přesunula na jednání zastupitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace před budovou magistrátu v Ústí nad Labem proti novému vedení města. Na snímku vlevo bývalý náměstek primátora Martin Mata

Demonstrace před budovou magistrátu v Ústí nad Labem proti novému vedení města. Na snímku vlevo bývalý náměstek primátora Martin Mata | Zdroj: ČTK

Zastupitelstvo minulý týden odvolalo koalici ANO a PRO!Ústí. Do vedení nově zvolilo část bývalých členů ANO a Ústeckého fóra občanů (UFO). Hnutí ANO pak zrušilo celou místní organizaci a zástupce nového vedení vyzvalo ke složení mandátů.

Hnutí ANO bylo v Ústí nad Labem rozštěpené dlouho. Projevilo se to už na začátku roku při schvalování rozpočtu, kdy prošel návrh upravený podle požadavků opozice.

Bývalé vedení města podpořil na shromáždění ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Pro mě je to zklamání. Nepopírám, že jsem věděl o problémech, které koalice má. Ta forma, kterou naši bývalí kolegové zvolili, mi připraná naprosto příšerná, partyzánská, zbrklá a podle mě se nedá omluvit,“ řekl ČTK Brabec.

Nové vedení města už dříve řeklo, že situace v koalici byla neudržitelná. „Opakovaně jsme kolegy z ANO upozorňovali na to, že zástupci hnutí PRO!Ústí pravděpodobně porušují zákony, jednají mimo směrnice o veřejných zakázkách. Informovali jsme o tom i krajského předsedu hnutí ANO. Situace byla naprosto neudržitelná,“ řekla už dříve radní Yveta Tomková.

Nové vedení města získalo podporu opozičních KSČM, ODS a ČSSD. Podle Brabce není menšinová vláda v krajském městě optimálním řešením. „Na každé rozhodnutí budou z této menšinové koalice hledat nějakou podporu. To je situace velmi nekomfortní, velmi nepohodlná,“ řekl Brabec.

V Ústí nad Labem podle ministra vznikne nová organizace ANO. S tím, že by se do hnutí vrátilo i stávající vedení města, Brabec nepočítá. „Určitě po tom, co kolegové udělali, bych osobně měl velký problém, abych jako místopředseda krajské organizace dal doporučení, aby ANO znovu uvažovalo o účasti těchto lidí,“ dodal Brabec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme