Provoz kotců není levný, Mikulovicím se ale vyplatí. Zatoulaných psů v obci přibývá

Jen málokterá vesnice má pro ztracené a týrané psy své záchytné kotce. Mikulovice na Jesenicku jsou jednou z výjimek. Jejich provoz se přitom prodraží. V posledních letech ale odchycených zvířat neustále přibývá a zařízení je prakticky pořád plné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes Max, útulek Jihlava

Pes Max, útulek Jihlava | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Pět záchytných kotců pro zatoulané a ztracené psy stojí asi dva kilometry od centra Mikulovic, u čističky odpadních vod. Dvakrát denně sem zajíždí správce Jiří Zapletal, který zvířata krmí a doplňuje jim vodu.

Záchytné zařízení obec Mikulovice provozuje už od roku 2008. Tehdy ji ke kroku přinutily stížnosti lidí, protože volně se pohybujících psů přibývalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jen málokterá obec si může dovolit provoz záchytných kotců pro zatoulané psy. V Mikulovicích je ale mají. Zařízení navštívila Andrea Švubová

„Každým rokem je psů více a více,“ potvrdil zdejší starosta Roman Šťastný za Starosty a nezávislé. Podle něj jsou někteří i z Polska.

„Jsme příhraniční obec. Jako se lidé chovají ke psům na naší straně, tak stejně se chovají i na té druhé. Využívají toho, že mohou anonymně vyjet za hranice, kde psa vypustí, “ odhadl.

„Nebo nám to sem vozí, protože ví, že je tady o ně postaráno,“ dodal Jiří Zapletal.

Valentýna oslaví i psí a kočičí útulky, lidé mohou přinést jídlo i hračky

Číst článek

Celkové náklady na provoz zařízení jsou okolo 120 tisíc ročně, záleží na počtu zvířat. V kotcích psi zůstávají zpravidla tři měsíce. Pokud se do té doby o ně nikdo nepřihlásí nebo je někdo neadoptuje, musí je obec převézt do nejbližšího útulku, který je v Osoblaze.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme