Průmyslovým podnikům na Ostravsku hrozí kvůli dlouhému suchu další omezení

Hladiny některých nádrží na Ostravsku se začínají blížit historickým minimům. Hlavně velké průmyslové podniky se teď bojí, že nebudou mít kde brát vodu. Například největší huť v Česku ArcellorMittal už před několika měsíci snížila odběr z Žermanické přehrady a musí si vystačit se zásobami z Ostravice a s recyklovanou vodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: ArcelorMittal Ostrava

„Bohužel bez chladicí vody bychom nebyli schopni vyrobit ani tunu oceli,“ přiznává Libor Blaščuk, který pracuje v ArcellorMittal jako mistr kyslíkárny. V podniku pracuje celkem pět čerpadel a jejich produkce zabezpečí provoz celé kyslíkárny v plném režimu.

„Chladicí voda jde na chladicí věže, vrací se zpět k čerpadlům a obíhá neustále dokola. Ztráty, které vznikají odparem na chladicích věžích, jsou zajišťovány a doplňovány z okruhu Žermanické vody,“ dodává Blaščuk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průmyslové podniky na Ostravsku musejí šetřit s vodou. Kvůli dlouhému suchu omezily odběr z nádrží. Situace se ale nelepší. Natáčel tam Stanislav Janalík

Ostravská huť ArcellorMittal denně spotřebuje tisíce kubíků vody, kvůli letošnímu suchu ale musí šetřit.

„Letošní sucho nás potrápilo opravdu hodně. Museli jsme přijmout řadu opatření,“ říká vodohospodář podniku Jiří Blažek. „Odběr z přehrady Žermanice se snížil z 620 litrů za vteřinu na hodnotu pod 200 litrů za vteřinu a také recyklujeme vyčištěnou odpadní vodu zpět do podniku,“ popisuje opatření.

Podle mluvčí ostravské hutě Barbory Černé Dvořákové se zatím zdá, že opatření jsou dostatečná. „Jsme v neustálém kontaktu s vodohospodáři a situaci neustále sledujeme,“ říká.

„Doufáme v déšť a sníh a v to, že se na jaře díky tání sněhu přehrada Žermanice opět zaplní,“ dodává vodohospodář podniku Jiří Blažek.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme