První denní stacionář nabízí speciální programy proti Alzheimerově chorobě

Jednoduché hry, pojmenování vůní, předmětů a vzpomínání na dětství trénují u starého člověka paměť. O to víc je taková terapie potřeba, pokud u seniora začíná Alzheimerova choroba. V Česku se otevřel první denní stacionář, který takové speciální programy nabízí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seniorka. Ilustrační foto

Seniorka. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Začíná to pozvolna. Nejprve starší člověk často zapomíná. Neorientuje se v prostoru. Nepoznává známé. Nakonec se o sebe nedokáže postarat. Lidí s Alzheimerovou chorobou a demencí v Česku přibývá.

Nemoc nelze vyléčit, je ale možné zpomalit její rozvoj. A to díky tréninkovým cvičením mozku. Od poloviny března speciální sociální službu nabízí pražský denní stacionář Centrum Seňorina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrum Seňorina navštívila s mikrofonem Petra Benešová

Když paní Anděla zasedne za klavír, prsty se jí rychle rozeběhnou po klávesách. Osmdesátiletá paní s lehkostí zahraje několik skladeb. Trénuje si tak paměť.

„Hrávala jsem jako dítě, pak jsem toho nechala. Ale teď, na stará kolena, to dělám právě za tímto účelem,“ říká paní Anděla.

Paměť si vyzkoušela v pražském Centru Seňorina také na krátkém, skupinovém cvičení, které vedla Kateřina Pinkasová.

Vyžadovala třeba vyjmenování co nejvíce názvů potravin začínajících na písmeno m. Následně lidé přiřazovali k potravinám i místa, kde se vyrábějí. A došlo i na počty.

Vůně i vzpomínky

Paměť se procvičovala i skrze vůně. Z neoznačených kořenek starší lidé tipovali, jestli je to kmín, paprika nebo hřebíček. Součástí tréninku byly i vzpomínky seniorů na dětství.

„Měli jsme velikou kuchyň, protože nás bylo šest sourozenců a vládla v ní paní kuchařka, kterou jsme tehdy měli.“

Alzheimerovu nemoc poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907. V té době se považovala za nemoc vzácnou. Nyní se nějaká forma demence vyskytuje u více než sedmi milionů obyvatel Evropy.
Pramen: Česká alzheimerovská společnost

Vyprávění osmdesátileté Anděly během terapie sledovala její dcera.

„Přišli jsme sem na zkoušku, podívat se, jak vypadá ukázková hodina tréninku paměti. A myslím, že to bylo velmi pěkně připravené.“

„Je to výborné. Člověk si uvědomí věci, které mu přijdou samozřejmé, a najednou to tak samozřejmé není,“ doplňuje svou dceru paní Anděla.

Klient se má cítit jako doma

Do denního stacionáře mohou přijít senioři, u kterých začínají problémy s pamětí a orientací, ale i ti, kteří už trpí Alzheimerovou chorobou, popsala ředitelka Centra Seňorina Jarka Švarcbachová.

„Kromě běžných aktivizačních bloků, které má téměř každý stacionář, nabízíme i formou lehké dotykové masáže stimulaci mozkomíšního moku a další speciální terapie, aby klienti v krátkém intervalu stimulovali frekvence mozku.“

Centrum je vybaveno podobně jako útulný byt, aby se starší lidé cítili jako doma.

„Přistoupili jsme na princip Montessori – v podstatě říká: pomoz mi, abych to zvládnul sám,“ zdůrazňuje Jarka Švarcbachová.

Denně se terapeuti ve stacionáři postarají o dvacet klientů.

mkp, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme