Kůň Purpur si dopřává lázně. Saunu, masáže, solárium a seno

Purpurovi je teprve 9 let, ale hodně ho bolí záda, a tak musel do lázní. Dva týdny stráví v malé vesnici u Pardubic, kde si za asistence fyzioterapeutky dopřeje relaxační masáže, saunu, solárium, speciální sérii cviků, a když se bude cítit dobře, může si zaklusat i na běžícím pásu. Jedině snad televize v lázních chybí. Purpur je kůň a jediné, co ho po celodenní relaxaci zajímá, je seno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spokojený Purpur se olizuje na vibračním pásu

Spokojený Purpur se olizuje na vibračním pásu | Foto: Radek Dvořák

Valach s bílým pruhem na hlavě podupává po pogumované podlaze s motivem podkovy a klidně nastupuje na vibrační pás. Fyzioterapeutka Klára drží uzdu a zapíná stroj.

Masáž nohou snáší dobře, jak by také ne. V lázních je už pár dnů, a kdyby mohl mluvit, určitě by i poděkoval. Za to si ale olizuje pysky, což oceňuje úsměvem zakladatelka lázní Adéla Lišková.

„To je jasný důkaz, že se mu to líbí,“ říká světlovlasá žena, která koňský wellness otevřela jako první v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku začíná koňská lázeňská sezóna. Reportáž Lubomíra Smatany

Purpur přechází na další pás, který znají důvěrně běžci. Tento je odlišný v tom, že je umístěný ve skleněném boxu, kam natéká voda, a kůň tak běží vodou.

„To je ideální pro posílení svalů na hřbetě,“ ukazuje Klára a sbírá síťkou koňský trus, aby neznečistil vodu. O kus dál postává pod červenými světly třináctiletý Luciano. Ani se nehne a sem tam si olízne tlamu. Je jasné, že se mu solárium líbí.

„Sluníčko mu prohřívá svaly, to je příjemná relaxace,“ poznamenává Adéla Lišková, která si na koňské lázně vzala půjčku a věří, že ji už do deseti let splatí.

Strava a ubytování vyjdou levněji než běžných lázních

Pobyt v koňských lázních je v podstatě stejně drahý jako pobyt v lázních klasických, jen seno a ubytování je levnější. Majitelé tu své koně mohou nechat a odjet v klidu třeba na dovolenou.

Kdyby se jim ale zastesklo, stačí, když se připojí svým chytrým telefonem na internet a na mořské pláži mohou přes několik kamer všechny procedury sledovat. Třeba jak Luciano kluše po vodním běžícím pásu, který stojí přes jeden a půl milionu korun.

Luciano v soláriu | Foto: Radek Dvořák

Adéla Lišková se věnuje koním od dětství. Vystudovala sice práva, ale na výletě po Spojených státech začala pracovat na farmě, kde se naučila opravovat koním zuby. Místo advokátky se z ní stala koňská zubařka.

„Sportovní koně jsou jako atleti, takže potřebují kvalitní péči, aby mohli podávat dobré výkony,“ je přesvědčená Adéla. Pak přistoupí k valachovi, chytne ho za přední nohu a začne s protahovacími cviky. Po chvilce se Luciano začne znovu olizovat. Koňská lázeňská sezóna začala.

Za veterinární péči Češi utrácejí miliardy

Majitelka lázní má velkou šanci, že se jí vložená investice vrátí. Počet koní v Česku stále roste. Úřady jich evidují přes 80 tisíc, což je třikrát víc než na začátku 90. let minulého století.

Za loňský rok zaplatili majitelé zvířat za veterinární péči 3,5 miliardy korun. Na celkovém objemu výdajů se podílejí velká zvířata asi třiceti procenty, malá představují zbytek.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme