PVK dá lidem, kteří byli u lékaře se střevními potížemi, pět tisíc korun

Obyvatelé pražských Dejvic, kteří měli kvůli kontaminované vodě zdravotní potíže a vyhledali lékaře, můžou žádat o odškodné. Řekl to ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Výše kompenzace se bude lišit podle toho, jak velké problémy lidem nákaza způsobila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí stále chodit pro pitnou vodu k cisternám

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí stále chodit pro pitnou vodu k cisternám | Zdroj: ČTK

„Předpokládáme pro ty, co nebyli hospitalizováni, odškodnění ve výši pěti tisíc korun. U hospitalizovaných to bude v řádu desítek tisíc korun,“ upřesnil Mrkos.

Po dobu trvání havárie také podle něj Pražské vodovody a kanalizace nebudou odběratelům z Dejvic účtovat vodné ani stočné.

„S právnickými osobami budeme jednat prostřednictvím naší pojišťovny, ale u fyzických osob už jsme vyzvali odběratele, aby se nám hlásili na naší mailovou adresu info@pvk.cz nebo na naše kontaktní centrum 840 111 112, kde jim operátoři pomohou žádost vyřídit,“ doplnil ředitel firmy.

Lékaři čelí náporu lidí, kteří žádají doklad o nákaze vodou kvůli odškodnění

Číst článek

Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice lékařkou pomoc v souvislosti s nákazou dosud vyhledalo 160 až 200 lidí. Další obyvatelé Dejvic se léčili sami doma a kvůli odškodnému teď žádají praktické lékaře o zpětné potvrzení. Podle informací Českého rozhlasu ale většinou neuspějí.

Kvůli havárii je od víkendu bez pitné vody v oblasti Dejvic a Bubenče asi 32 tisíc lidí. Voda obsahuje vyšší koncentrace koliformní bakterie, která bývá přítomna ve fekáliích. Může způsobit průjmy, zvracení a nevolnost.

Jágrová také řekla, že hygienici nemohli obyvatele před kontaminovanou varovat dřív. Kontrolní vzorky sice odebrali už v pátek poté, co se část potrubí opravovala, k odhalení bakterií ve vodě jsou ale podle Jágrové potřeba alespoň dva dny.

„Pokud oni odebrali v pátek vodu, tak teprve v neděli byly první předběžné výsledky. Bohužel to dřív nelze zjistit,“ řekla. Výsledky odběrů jsou podle ní nyní řádově lepší, než byly v pátek, stále však ještě není voda pro koncové uživatele pitná.

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací začali zkoumat kamerovým systémem vodovodní potrubí v pražských Dejvicích | Foto: ČTK

Vodohospodáři dnes ráno začali v Dejvicích s kamerovým průzkumem potrubí. Zatím prohledali asi polovinu z kilometrového úseku, slepé rameno, z něhož se bakterie pravděpodobně rozšířila, ale zatím nenašli.

„V tuto chvíli probíhají výkopy dalších přístupových míst, a jakmile budou hotové, tak zahájíme průzkumy na další části,“ doplnil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Výsledky hledání nebudou mít vliv na to, kdy budou moci obyvatelé Dejvic a Bubenče znovu pít vodu z kohoutku. To záleží na hygienicích a výsledcích rozborů vody. Očekává se, že hygiena povolí vodu pít ve středu.

Martin Hromádka, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme