PVK evidují přes pět tisíc žádostí o odškodnění kvůli špatné vodě v Praze 6

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) evidují kvůli kontaminované vodě v Praze 6 již 5384 žádostí o odškodnění. Většina je kompletní a obsahuje všechny náležitosti. Závadná voda se z kanalizace do vodovodního řadu dostala na konci května a nakazila přes 4000 lidí, bez vody bylo asi 32 tisíc lidí. Komise sestavená Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodovodní kohoutek

Vodovodní kohoutek | Foto: Fotobanka stock.xchng, Lance Hancock

Firma k dnešnímu datu odeslala pojišťovně k vyřízení 3869 žádostí z celkových 4850, které splňují všechny náležitosti, potvrdil mluvčí PVK Tomáš Mrázek

Z celkového množství jich bylo vyplaceno 2307 dohromady za 12 milionů korun. Vodárny odmítly uznat pouze několik desítek žádostí.

„Zatím jsme ještě nejednali s podnikatelskými subjekty. Všechno to, co likvidujeme, jsou nepodnikatelské fyzické osoby, které odškodňujeme. Čekáme, až se nám začnou přihlašovat právě podnikatelé,“ řekl Českému rozhlasu ředitel PVK Petr Mrkos.

Kanalizace nebyla vespod

Komise společnosti PVS, kterou vlastní Praha, provedla matematický model i reálnou simulaci kontaminace havárie.

„Příčina má objektivní důvody - stáří sítě a špatné technické uložení vodovodu a kanalizace, kdy došlo k porušení zásady, že kanalizace musí být vždy vespod,“ uvedl na úterní tiskové konferenci předseda představenstva PVS Petr Žejdlík.

PVK, která má vodovodní síť v pronájmu, nebyla podle Žejdlíka schopna odhalit tento problém dopředu, k vedení řadu totiž chybí dokumentace.

PVK slíbila přijmout preventivní opatření. Teď shání technologii na testování vody, která zkrátí dobu čekání na výsledky testu. Rovněž prý bude ke všem místům, kde chybí dokumentace, přistupovat předem jako k rizikovým.

V Dejvicích a Bubenči bylo na konci května asi týden bez vody 32 tisíc lidí, konkrétně 1300 odběratelů. Z celkové sítě v této oblasti v délce 42,5 kilometru bylo dosud opraveno 11 kilometrů potrubí. Epidemie postihla na 4400 obyvatel.

ČTK, Naďa Buchtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme