Pyrotechnici zneškodní přímo v muničním skladu ve Vrběticích čtyřicetikilový granát

Poškozený čtyřicetikilový granát zneškodní pyrotechnici přímo v areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Podle expertů převoz není možný. Granát o víkendu odstraňovali ze střechy jednoho z muničních skladů. Na dva tisíce lidí ze čtyř vesnic kvůli tomu musely opustit své domovy. Poslední z nich se domů vrátili v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích

Areál vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích | Zdroj: ČTK

Ani jeden z nich ani na vteřinu nezaváhal a všichni bez mrknutí oka do toho týmu chtěli být zařazeni,“ popisuje reakce svého týmu vedoucí zasahujících pyrotechniků Jiří Lačňák.

Rozkaz odstranit granát zaseklý do střechy skladu dostalo sedm pyrotechniků. Na střechu pak šli už jen dva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Andrea Kratinová natáčela s pyrotechniky, kteří odstraňovali granát ze střechy muničního skladu v areálu ve Vrběticích

„V tomto případě se jednalo o velký granát, který obsahuje přibližně osm kilogramů trhaviny, a ten účinek je naprosto zásadní, pokud by došlo k jeho iniciaci,“ dodává Lačňák.

Pyrotechnici nyní vyčkávají do pondělí. Pokud se z areálu neozve žádná neřízená detonace, zahájí úklid munice.

V areálu ve Vrběticích vybuchl v polovině října sklad číslo 16 s desítkami tun munice, začátkem prosince pak sklad 12, kde bylo uskladněno téměř 13 tun munice. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Pardubický kraj chce od státu garanci dodržování bezpečnostních požadavků v Květné

Číst článek

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní okruh, který střeží policisté a stovka vojáků.

Vláda rozhodla, že do Vrbětic vyšle dalších 350 vojáků. Bude jednat také o možnostech odškodnění pro obyvatele obcí, kteří museli být kvůli detonacím evakuováni.

Opozice chce mimořádnou schůzi

Opozice kvůli detonacím v muničním areálu požaduje svolání mimořádné schůze sněmovny. Poslanci chtějí znát důvod výbuchů v muničním skladu, kdo zaplatí škody a jak budou potrestaní viníci.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se schůzí souhlasí. Upřesnil také, jak by měla vypadat likvidace zbylé munice.

„Největší podíl tam má firma Excalibur a část jejího materiálu by se odvezla do muničního skladu Květná. To, co nelze odvézt, bude zničeno na místě. To, co lze odvézt, ale je vážně poškozeno, bude ve vojenském prostoru Libavá zneškodněno,“ informuje.

Jana Čermáková, Andrea Kratinová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme