Ředitel pražské záchranky Schwarz nesouhlasí s odvoláním. Odbory viní z šikany

Za nestandardní označil své odvolání ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Podle něj může za jeho odchod hlavně šikana ze strany odborů. Schwarz končí ve funkci na konci června. Kdo ho nahradí, se zatím neví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz končí ve funkci

Šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz končí ve funkci | Zdroj: ČTK

Rada hlavního města odvolala Schwarze v úterý kvůli auditu, který upozornil na dlouhodobé personální problémy v záchranné službě.

„Rada hlavního města zjistila, že v průběhu této organizace nejsou ve vztahu k zaměstnancům vztahy ideální, a tak se rozhodla po 16 letech, kdy je ve funkci pan ředitel, vypsat výběrové řízení,“ informoval radní pro zdravotnictví Radek Lacko z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz nesouhlasí se svým odvoláním. Důvody vysvětlil ve vysílání Radiožurnálu

Zdeněk Schwarz byl až do včerejška na pracovní cestě v Izraeli, k novinářům proto dnes promluvil poprvé. Rozhodnutí rady města podrobil velké kritice. Mimo jiné prohlásil, že jednání rady považuje za nestandardní a nespravedlivé.

Žádné oficiální zdůvodnění prý dosud od vedení města nedostal, nedočkal se ho ani na dnešní schůzce s radním Lackem. „Řekl jenom, že proto, aby se zklidnila situace. To byla jedna informace, kterou mi sdělil, když jsem mu volal ze zahraničí ten dne, a dneska jenom zopakoval to, co víme. Říkal, že jsem odvolán,“ uvedl Schwarz s tím, že výsledky auditu by měl dostat po neděli.

Své sesazení si ředitel vysvětluje jako projev msty ze strany konkrétních členů záchranářských odborů. Nepřímo se tak označil za oběť situace. Připustil nicméně, že rozhodnutí radních je nejspíš nezvratné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v pražské záchranné službě mluvil místopředseda odborové organizace Dominik Horn

„Nejsem si vědom žádného pochybení jak odborného, tak manažerského, ani ty informace, které uvádějí odbory. Celou situaci hodnotím jednoznačně jako šikanu ze strany odborového svazu a odborářů. Je to likvidace ředitele. Je to možná nový trend v České republice,“ dodal.

Místopředseda odborové organizace pražské záchranné služby Dominik Horn se tomuto názoru diví: „Těžko si umím představit situaci, kdy my jakožto řadoví záchranáři, nebo dokonce já sám jako jedinec můžu nějakým způsobem šikanovat svého zaměstnavatele.“

Odboráři podle něj řešili vše transparentně. „Pokoušeli jsme se zhruba rok domluvit s panem ředitelem, předložit mu nějaké návrhy na zlepšení chodu organizace, připomínkovat věci, které se nám třeba nelíbí, navrhovali jsme nákup pomůcek, které zjednoduší přístup k pacientům. Nebyli jsme vyslyšeni. Pak jsme se obrátili přímo na radu hlavního města,“ upozornil Horn.

Stížnosti záchranářů

Po odchodu ředitele už více než rok volala část zaměstnanců a tamní odbory. Letos v lednu vyhlásili stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 z 430 zaměstnanců záchranné služby. Řada dalších zaměstnanců se podle Horna nezapojila, protože se obávala represí. Důvody pro stávkovou pohotovost už podle něj každopádně pominuly.

Zaměstnanci si stěžovali na špatné chování vedení záchranky. Situace se vyhrotila poté, co dispečerky požádaly, aby jim byla proplácena celá 12hodinová směna včetně přestávky, protože ji nemají čas čerpat. Záchranáři si stěžovali také na to, že jsou přetěžováni, protože je jich málo. Vadily jim i změny ve složení posádek sanitek.

Odborářům se nelíbilo ani chování ředitele Zdeňka Schwarze jako manažera. Podle nich vystupuje arogantně a šikanuje své podřízené. Své stížnosti přišli osobně přednést i na jedno z letošních jednání zastupitelstva.

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka | Foto: Filip Jandourek

Magistrát jako zřizovatel nechal kvůli stížnostem zaměstnanců vypracovat v záchrance audit. Ten sice nedoporučil personální změny, ale konstatoval, že ředitel vede záchrannou službu autoritativně, což způsobuje špatnou pracovní atmosféru.

Kritiku, která vůči němu už několik měsíců zaznívá, dnes Schwarz opět rezolutně odmítl. Odvolává se právě i na výsledky auditu, který podle něj neodhalil žádné vážné pochybení a problémy.

Místopředseda odborové organizace Dominik Horn se neobává, že by náhlý odchod ředitele narušil fungování pražské záchranné služby. „Jenom tím, že odejde ředitel, sanitky jezdit nepřestanou,“ uzavřel.

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme