Ředitelka muzea Blanska podle soudu očernila jméno hraběte Salma

Historička Eva Nečasová podle dnešního rozsudku Vrchního soudu v Olomouci očernila jméno hraběte Huga Salma. Za dvě pasáže ve své knize o restitucích se musí omluvit a zaplatit dvě třetiny soudních nákladů. Žalobu na ni podaly dcery šlechtice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová v budově soudu

Ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová v budově soudu | Foto: Michal Záboj

Ředitelka muzea Blanska Eva Nečasová se musí písemně omluvit za úvahu, že Hugo Salm spáchal vlastizradu nebo za část, kde přirovnala neuskutečněný soudní proces se Salmem k osudu Adolfa Hitlera.

Soudní pře se táhne už roky. Potomkům šlechtice vadí i další pasáže publikace. Za ně se ale historička omlouvat nemusí. Dcera Huga Salma Marie je s dnešním rozsudkem spokojena jen částečně:

„Dnešní rozhodnutí mě sice částečně uspokojuje, ale je tam spousta bodů, které jsou ještě stále pro mého otce urážlivé.“

Marie Salm-Reifferscheidt-Reitzová | Foto: Michal Záboj

Eva Nečasová podle svých slov nechtěla tím, co napsala, Hugo Salma skandalizovat.

„Já jsem pouze chtěla prokázat to, že ve smyslu platných zákonů jeho potomci nemají nárok na restituci, protože podmínky nejsou splněny. A na tom bohužel trvám sama za sebe. V tomto směru se nějak nehodlám opravovat. S rozsudkem se smířím a uvidím, co bude dál,“ prohlásila historička.

Salmové patřili po staletí k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Zastávali nejvyšší funkce v markrabství - posty moravských hejtmanů. Na Blanensku vlastnili asi 7000 hektarů půdy včetně nemovitostí zahrnujících zámky Blansko a Rájec. O majetek přišli na základě Benešových dekretů.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme