Restaurátoři převzali od brněnských sokolů prapor z roku 1929, vrátí mu krásu

Desítky let ukrývali brněnští sokolové svůj prapor před nacisty a komunisty. Před několika lety ho jejich nástupci objevili schovaný přímo na sokolském stadionu. Teď tato kulturní památka České republiky míří do restaurátorské dílny, aby ji mohli Brňané na podzim opět slavnostně rozvinout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Doležel (za Sokol Brno I) a Barbora Hejlová (za restaurátorskou dílnu) drží sokolský prapor

Michal Doležel (za Sokol Brno I) a Barbora Hejlová (za restaurátorskou dílnu) drží sokolský prapor | Foto: Martina Pelcová

„Na rubu praporu je umístěn český lev, na líci pak sokol. A text je na něm: Lví silou, vzletem sokolím. Heslo, které spojuje symboly sokola a lva,“ popisuje místostarosta brněnského Sokola Michal Doležel červenomodrobílý, památkově chráněný prapor.

Ukládá ho do rukou Barbory Hejlové, která ho odváží do restaurátorské dílny na několikaměsíční práce.

„Z nejsložitějších bodů bývá natónování hedvábí a zapravení trhlin ve výšivce. Pokud je výšivky hodně, tak to bývá mravenčí práce,“ komentuje zástupkyně restaurátorů, co její kolegy čeká. Mají na to půl až tři čtvrtě roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brněnští sokolové předali restaurátorům svůj jedinečný prapor z roku 1929 a ti se mu pokusí vrátit jeho krásu. Podrobnosti zjišťovala Martina Pelcová

„Zrestaurovaný bude někdy do září letošního roku. Pak bychom uspořádali jeho slavnostní odhalení a umístili ho ve zvláštní místnosti, protože bude podléhat zvláštnímu režimu – bude se vystavovat jenom při zvláštních příležitostech,“ plánuje Doležel.

Zvláštní příležitost stála i za vznikem praporu. Ve 20. letech minulého století stavěli sokolové v Brně sportovní stadion. „A právě k této příležitosti se členky domluvily, že v souvislosti s otevřením stadionu věnují Sokolu Brno I v pořadí třetí spolkový prapor. Nechali tedy vytvořit návrh od Bohumila Babánka, brněnského meziválečného architekta a člena Sokola,“ vysvětluje.

Sokolové vadili nacistům i komunistům

V roce 1929 tak nahradil předchozí dva prapory. Jejich následovníka ale velká sláva kvůli blížící se válce nečekala.

„Ten prapor byl mezi členy Sokola různě schováván před nacisty, protože tyto atributy Sokola a vůbec jakéhokoliv národního hnutí a spolkového života byly nacisty likvidovány. Stejně tak tomu bylo i po roce 1948, prapor byl opět schováván mezi starými sokoly, kteří o něj pečovali, a díky nim se dochoval do dnešních dnů,“ říká místostarosta brněnského Sokola.

Po znovuobjevení už prošel prapor částečnou obnovou – v roce 2011 odborníci zrestaurovali stuhu praporu, o dva roky později pak spodní žerď a podle původního návrhu sochaře Františka Fabiánka doplnili hlavici praporu, která se během druhé světové války ztratila. Teď se zaměří na poslední, praporovou část.

Není to však jediná ambice, kterou v rámci sokolských praporů Michal Doležel má. „Řadu praporů vytvářeli významní umělci – ať už Josef Mánes, Mikoláš Aleš nebo Alfons Mucha. Plánuji vytvořit databázi sokolských praporů v rámci České republiky, abychom si udělali představu o těch praporech, v jakém jsou stavu a tak dále.“

Takový soubor by mohl přispět ke slávě dalších sokolských praporů a pomoci snáze najít prostředky pro jejich obnovu.

Martina Pelcová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme