Řidiči mohou v Plzni využívat první část západního okruhu

Řidičům v Plzni se dnes otevřela první část západního okruhu. Silnice dlouhá přes dva kilometry vede z Nové Hospody přes zadní Skvrňany do Plzně-Křimic. Dva roky trvající stavba, která je zatím největším dopravním projektem Plzeňského kraje, si vyžádala 800 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchvat Plzně. Řidiči mohou nově využívat první část západního okruhu (foto ze slavnostního otevření)

Obchvat Plzně. Řidiči mohou nově využívat první část západního okruhu (foto ze slavnostního otevření) | Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

A kraj i město už připravují její navazující stěžejní část.

Západní městský okruh by měl do roku 2020 umožnit řidičům dostat se z Klatovska a Domažlicka na Karlovarsko a Mostecko, aniž by museli projíždět centrem města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řidiči můžou v Plzni využívat první část západního okruhu

To je v současnosti přeplněné auty, protože mezi jižní a severní částí neexistuje alternativní cesta. Plzeňští řidiči jsou většinou zoufalí nebo naštvaní. Například Plzeňan Jan Hybš na jízdu autem už úplně rezignoval.

„Doprava je v ranní a odpolední špičce plná, proto raději jezdím městskou dopravou. Kdybych jel autem, tak je to nátlak na mojí nervovou soustavu,“ řekl.

První etapa je tedy hotová, ovšem zásadní bude etapa druhá za půl druhé miliardy korun. Povede z Křimic až na karlovarskou výpadovku ke Globusu.

Obchvat Plzně. Řidiči mohou nově využívat první část západního okruhu | Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

Celý západní okruh pak bude dlouhý skoro šest kilometrů. Jak dodává vedoucí krajského odboru dopravy Jaroslav Vejprava, z centra města odvede až 20 tisíc aut denně, včetně kamionů, které míří na Borská pole.

„To je ten záměr a cíl, proč by se okruh měl dostavět celý. Pak bude funkční,“ poznamenal Vejprava.

Město Plzeň už začalo vykupovat pozemky pod budoucí stavbou druhé etapy, která by mohla začít v roce 2017.

Plzeň - západní okruh | Foto: Český rozhlas

Jana Kosová, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme