Rodiče si stěžují na vybírání poplatků za nocleh v Dětské nemocnici Brno

Dětská nemocnice Brno požaduje za nocleh rodičů malých pacientů 350 korun. Není to sice v rozporu se zákonem, přesto se o tento postup zajímá ministerstvo zdravotnictví. Český rozhlas na to upozornil dnes ráno a od té doby se ozývají s kritikou tohoto poplatku další a další rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nemocnici (ilustr. foto)

V nemocnici (ilustr. foto) | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Háček vězí v samotném textu zákona - doprovod pro dítě přespí zdarma, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje.

Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že do šesti let je přítomnost rodiče nutná automaticky, v Brně to ale vidí jinak a rodiče dětí od dvou let musí za přespání zaplatit.

„Na vedlejším pokoji ležela maminka, která musela jezdit večer domů, protože jako samoživitelka neměla na to, aby si pobyt přes noc uhradila,“ vzpomíná na pobyt v nemocnici jedna brněnská maminka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké reakce na sociálních sítích vyvolala reportáž Evy Lípové. Upozornila na to, že Dětská nemocnice Brno účtuje rodičům poplatek za nocleh

Její 2,5letý syn Michal byl po dlouhém zvracení vyčerpaný, apatický a omdléval. Neexistovalo, že by zůstal sám. Brněnská nemocnice ale měla jasno - dítě je starší než dva roky, rodiče za přespání na přistýlce zaplatí, potvrzuje primář pediatrické kliniky František Jimramovský:

„Rodiče jsou s touto situací seznámeni, podepisují při přijetí s lékařem, který v té chvíli zastupuje nemocnici, jakousi dohodu, ve které stvrdí svým podpisem, že tyto podmínky a výši platby akceptují.“

Rodiče se ale při příjmu spíše než o dohodu zajímají o stav jejich dítěte.

„V té situaci, kdy vám dají podepsat spoustu papírů, tak vám jde především o to, aby se to dítě dostalo na pokoj a na kapačky, aby se mu pomohlo. Nestudujete ty lejstra," potvrzuje maminka malého Michala.

Dětská nemocnice v Brně vybírá poplatky za nocleh rodičů, MZ žádá vysvětlení

Číst článek

Rozdíl pro nemocnici je v tom, že pojišťovna za pobyt doprovodu pošle nemocnici jen 100 korun, zatímco rodičům naúčtuje 350 korun za přistýlku a o 100 až 200 korun víc, pokud jsou sami na pokoji.

Z asi deseti nemocnic, které Český rozhlas oslovil, včetně těch s velkým počtem dětských pacientů, zatím nenarazil na žádnou, která by stejně jako ta brněnská pobyt rodičům účtovala.

Eva Lípová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme