Rozkryl šmelinu, nebo chyboval při vedení pražských hřbitovů? Kontrolní výbor řeší odvolání Červeného

Odvolání exředitele Správy pražských hřbitovů Martina Červeného bude ve středu řešit kontrolní výbor pražského magistrátu. Vedení hlavního města sesadilo manažera na návrh radního Daniela Hodka z ČSSD. Důvod: „neuspokojivé výsledky auditu“. Snažil jsem se zpřetrhat klientelistické vazby, popisuje svůj pohled na vyhazov Červený.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Červený

Martin Červený | Foto: Filip Jandourek

Když Červený na konci ledna nedobrovolně vyklízel kancelář šéfa pražských hřbitovů, tvrdil, že končí, protože naboural zavedené klientelistické vazby v „hřbitovním byznysu“. „Udělal jsem si zřejmě řadu nepřátel, když jsem chtěl organizaci ušetřit peníze. Jde třeba o zakázku na likvidaci odpadu, některé stavební zakázky, ale i moji snahu rozbít takzvaný kamenický gang, který ke svým obchodům využíval zaměstnance hřbitovů,“ bránil se.

Na Vyšehradě se kšeftovalo s hroby, vyvolení je kupovali za zlomek ceny

Číst článek

V případě svozu odpadu si podle něj městem částečně vlastněné Pražské služby účtovaly asi o 30 procent odpadu víc, než kolik hřbitovy skutečně vyprodukovaly. „Jedna městská firma tak okrádala druhou," řekl. Pražské služby odpad navíc svážely za deset až 11 milionů korun ročně, noví dodavatelé za asi tři miliony.

Teď se jeho odvolání dostalo na stůl kontrolního výboru pražského magistrátu. „Máme ten bod na programu,“ potvrdila informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu předsedkyně výboru Jaroslava Janderová z ODS.

Kritika opozice

Zastupitelé tak vyslyšeli podnět kurátora Národního muzea Pavla Muchky, který se Červeného zastal už v únoru. Podle něho za odvoláním ředitele stojí změna politického vedení Prahy po volbách v roce 2014, kdy podle něj začal „sílit tlak jisté pohřební lobby“.

„Přízeň vedení města k aktivitám Červeného se však začala měnit, a to skutečně na samém počátku, kdy poukázal na velmi podivný prodej pozemků před strašnickým krematoriem kamenické firmě Červenec, která i figurovala v kauze kolem kupčení s hroby na Vyšehradském hřbitově,“ prohlásil před zastupiteli Muchka. Současně navrhoval, aby vedení města Červeného do funkce znovu jmenovalo.

Martin Červený pražské hřbitovy řídil od podzimu roku 2012. Vládnoucí koalice TOP 09 a ODS ho tehdy do funkce jmenovala na základě výběrového řízení. Na postu nahradil Bedřicha Bedrlíka. Ten rezignoval po magistrátním auditu, který odhalil netransparentní hospodaření. Krátce po jeho odchodu vyšlo také najevo, že kupčil s významnými hroby na Vyšehradském hřbitově. Obhajoval se tím, že jednal na příkaz pražského magistrátu. Oblast pohřebnictví měl za jeho éry na starosti současný náměstek primátorky Petr Dolínek – zásahy do chodu pražských hřbitovů tehdy odmítl, nyní spadají do agendy radního Daniela Hodka (oba ČSSD).

Na Červeného stranu se přidala i opozice. Krok vládnoucí koalice - ANO, ČSSD a Trojkoalice - označila za netransparentní a účelový. Kritizovala také audit, na jehož základě byl ředitel odvolán. Na program únorového jednání zastupitelstva se jim však diskusi o odvolání Červeného nepodařilo prosadit.

„Na základě auditu, který je nedůvěryhodný a shromažďuje obecné teze, se lze domnívat, že to bylo účelové rozhodnutí, aby se obnovily klientelistické vazby, neprůhledné zadávání zakázek nebo šmelení s hroby,“ zdůvodnil kritiku předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Zjištění auditorů

Audit pražských hřbitovů navrhl radě loni na jaře náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD, který měl tehdy správu příspěvkové organizace na starosti. Zdůvodnil to „šeptandou, která okolo hřbitovů šla“. Konkrétní ale nebyl. Externí audit za 822 000 korun nechal vypracovat i přesto, že magistrátní odbor kontroly neshledal při poslední návštěvě „hřbitovního účetnictví“ v roce 2015 výrazné pochybení.

Pozadí pražského byznysu s hroby: šéfa hřbitovů úkolovala spojka z ČSSD

Číst článek

„Správa hřbitovů byla kontrolována po necelých třech letech od poslední kontroly, která skončila závažnými zjištěními téměř ve všech oblastech. Kontrolní zjištění byla běžného charakteru a nesignalizovala pokračování v předchozím trendu a také bylo zjištěno, že organizace pracuje na nápravě opatření,“ popsala pro Zpravodajský web Českého rozhlasu ředitelka odboru Irena Ondráčková.

Zprávu auditorské společnosti EY, na které se mimo jiné podílela exposlankyně a bývalá místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsková, na stůl ale nakonec dostal sociálnědemokratický radní Daniel Hodek, který od Dolínka agendu pohřebnictví loni v květnu převzal. Podle Hodka byly nálezy auditorů natolik vážné, že musel jednat. Zjištění radním prezentoval na jednání 31. ledna, tentýž den zástupci ANO a ČSSD Červeného odvolali.

Externí audit hospodaření Správy pražských hřbitovů by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Odchod náměstka

Audit podle Hodka například odhalil netransparentní zadávání veřejných zakázek nebo neúplnou dokumentaci. Za většinu zakázek byl podle dokumentů zodpovědný technický náměstek Vladimír Vyčichlo. Hodek exředitele Červeného na údajná pochybení jeho náměstka údajně několikrát upozorňoval, zdůraznil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Červený to však odmítl.

Náměstek Vyčichlo na pražských hřbitovech ale také nakonec skončil. „Pan Vyčichlo uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru. Jeho pracovní poměr byl ukončen ke dni 28. únoru 2017. Bylo to po dohodě obou stran,“ uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu dosavadní vedoucí technického úseku hřbitovů Karel Kobliha, kterého Praha během bezvládí pověřila řízením organizace.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme