Rybníky v Třemešku u Šumperka chrání před kormorány plynové dělo. Výstřely ale ruší lidi v okolí

Pravidelné výstřely plynového poplašného děla mají plašit ptáky u rybníků v Třemešku. Rány mají zabránit tomu, aby u rybníků hnízdili kormoráni, kteří loví ryby a žáby a způsobují tak velké škody. Hluk ale vadí i některým lidem, kteří bydlí v doslechu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynové dělo na plašení kormoránů

Plynové dělo na plašení kormoránů | Foto: Honza Ptáček

Z Třemešku se pravidelné výstřely rozléhají do Králce i Dolních Studének. Místní rybář, který má vodní nádrže v pronájmu, si tak chrání ostatní zvířata, kterými se kormorán živí.

„Kormoráni tady jakživ nebyli. Jinak mně rány nevadí. Bydlím ve vesnici, a to je daleko. Ale ti ptáci si na to zvyknou, takže je to zbytečné,“ říká Petr Kerner z Dolních Studének, který kolem rybníků jezdí pravidelně na kole do Šumperka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rybníky v Třemešku u Šumperka chrání před kormorány plynové dělo. Výstřely ale ruší lidi v okolí. Natáčela o tom Anna Soldatová

Některým obyvatelům Studének ale dělo vadilo natolik, že si stěžovali na Obecním úřadě.

„I z vlastní zkušenosti musím říci, že i když nebydlím v Králci, o víkendu jsem ty výstřely zaznamenal. Na základě stížnosti občanů jsme kontaktovali městský úřad v Šumperku,“ říká nezávislý starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Podle šumperské mluvčí Olgy Hajdukové ale plynové poplašné dělo není nic nezákonného: „Plašička je v souladu s normami Evropské unie a není na ní potřeba povolení.“

Stejné plašiče používají například i vinaři nebo sadaři. Odhání tak špačky a další ptáky, kteří páchají škody na úrodě.

„Hlavně už nejsou zimy, co bývávaly. Nezamrzají rybníky a v zimním období má být naše ryba v klidu. Kormorán na ryby útočí a neustále stresuje všechny živočichy ve vodě. Nabízel jsem to myslivcům, důchodcům, že jsem ochoten na dohodu je zaměstnat, aby tam plašili. Ale je obrovský problém sehnat někoho, kdo by tam denně seděl osm hodin a kormorány plašil,“ říká rybníkář z Třemešku Martin Horák.

Plašičku by měl odstranit v dubnu, kdy kormoránům končí doba hnízdění.

Anna Soldatová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme