Salmonela byla ve špagetách, ukázaly rozbory. Nemocných je na Plzeňsku už 138

Rozbory provedené plzeňskou hygienickou stanicí potvrdily přítomnost bakterií salmonely ve špagetách a na skořápce vajíčka. Hygienici už také evidují celkem 138 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Výsledky dalších rozborů rozhodnou o případném řízení s provozovatelem plzeňské vývařovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: licence Public Domain (eng)

„V průběhu odpoledne jsme obdrželi první neoficiální výsledky, které svědčí o tom, že hotový pokrm a jednotlivé ingredience obsahují salmonelu. Zdravotní ústav pokračuje v laboratorních rozborech,“ potvrdil ředitel krajské hygieny Přemysl Tomašuk.

V plzeňské fakultní nemocnici je hospitalizováno 13 lidí. Hygienici mluví o epidemii, která je ale na ústupu.

První lidé přišli do nemocnice s průjmy, horečkou a bolestmi břicha v pátek. Podle mluvčí nemocnice nejsou mezi pacienty žádné děti.

Bakterie salmonely obsahovaly špagety carbonara z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Hygienici tam vyšetřili zaměstnance a udělali stěry. Případ vyšetřuje policie.

Salmonelóza | Foto: Český rozhlas

Majitel vývařovny Martin Zrna zaslal ČRo exkluzivní vyjádření, ve kterém celé situace lituje a je přesvědčen, že ze strany firmy nedošlo k žádnému pochybení. Je přesvědčen, že veškeré postupy při přípravě jídla byly v souladu s předpisy a salmonela se do kuchyně dostala v jedné ze surovin od dodavatele.

Společnost také uvedla, že se jí za sedm let existence nic podobného nestalo. „Je nám to velmi líto, plně spolupracujeme s hygieniky, předali jsme jim veškeré podklady i suroviny,“ řekl ČTK zástupce jednatele Pavel Dobiáš.

Lucie Sichingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme