Sběrači kovů pořádají nájezdy do vesnic v pohraničí. Kradené věci končí v Polsku, myslí si místní

Obyvatelé Habartic mají podezření, že kradené kovové předměty z jejich vesnice končí v polských sběrnách. Podobné problémy musela další vesnice Heřmanice řešit s velvyslankyní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo kde se auta rozebírala

Místo kde se auta rozebírala | Foto: Policie ČR

České sběrny už téměř dva roky nevykupují železný šrot za hotové peníze. Projevilo se to na snížení počtu krádeží železa a barevných kovů. Nicméně v česko-polském příhraničí lze tento „byznys“ provozovat dál. V polských sběrnách dostanou totiž sběrači kovů i nadále peníze na ruku.

Podle lidí z Habartic na Frýdlantsku v Polsku zřejmě končí i kradené kovové předměty od nich z vesnice. „Kradou se auta, značky, stará čerpadla, cirkulárky, motorové pily nebo i celý sklep,“ popisuje situaci obyvatel Oldřich Kučera.

Vesnice bezprostředně sousedí s polským městem Zawidów. Podle starosty Stanislava Briestenského (nezávislý) mohou čeští nebo polští sběrači kovu chodit díky Schengenu volně sem a tam a prodávat prakticky bez povšimnutí železo a barevné kovy v polských sběrnách. „Nemají žádná omezení. Vykupuje se tam železo a barevné kovy tak, jako dříve u nás přímo za peníze,“ říká Briestenský.

Výkupny surovin platí více za papír než za železný šrot

Číst článek

Podle něj krádežím nahrává špatná ekonomická situace v příhraničí. „Sousedíme s mnohatisícovým městem, kde je sociální politika jiná a je tam plno nezaměstnaných, tak se prostě krade,“ vysvětluje.

O tom, že v česko-polském pohraničí kvete šrotová turistika, nemají lidé na Frýdlantsku pochyb. Policistka Vladimíra Šrýtrová ale zvýšený počet krádeží železa a barevných kovů nepotvrzuje. „Za poslední období nemáme na tomto území téměř žádné krádeže, které by se týkaly železného šrotu. Tím nechceme říct, že by ke krádežím nedocházelo, ale pokud k nim dochází, občané to nehlásí.“

Šrotová turistika donedávna trápila i nedaleké Heřmanice. „Chodili nám sem občané Polské republiky pro železo a to už tříčtvrtce roku není,“ konstatuje starosta Vladimír Stříbrný (Starostové pro Liberecký kraj). Vyplatila se podle něj spolupráce s policií a také s polskou velvyslankyní v Praze.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme