Segwaye z centra metropole zmizí v září. Praha 1 teď o výjimkách jednat nebude

Na segwayích se turisté v centru hlavního města budou moci projíždět ještě měsíc a půl. Pak magistrátní vyhláška vozítka zakáže. Zatím bez výjimky. Se segwayi už v dubnu skoncovali také v Karlových Varech. Další česká města – včetně turisticky navštěvovaných center – zatím zákazy nechystají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Segway, Praha 1

Segway, Praha 1 | Foto: Filip Jandourek

Paní Barbora vyrazila na prvního máje s rodinou do centra Prahy, najednou – kousek od Staroměstské radnice – zpoza rohu vyjeli tři turisté na segwayích. Ke srážce scházely centimetry.

Paní Barboře ani jejím dětem se nic nestalo, jiní chodci však v podobných situacích takové štěstí neměli. Někteří po srážce s neukázněnými turisty dokonce skončili v nemocnici. I proto se na stolech úředníků z Prahy 1 za poslední rok sešly desítky stížností od nespokojených občanů.

Politici z první pražské městské části proto už v lednu rozhodli, že vozítka mají z centra metropole zmizet. Takto zásadní nařízení ale musí potvrdit magistrát. A ten s rozhodnutím dlouho otálel.

Vedení Prahy 1 původně věřilo, že segwaye okolí nejnavštěvovanějších památek přestanou brázdit ještě před začátkem letních prázdnin. Toto jejich přání ale rada hlavního města nevyslyšela. Kvůli administrativním průtahům i proto, aby uspěchaný zákaz nebyl pro provozovatele vozítek likvidační.

Od září z centra pryč

Nyní však ohledně data, kdy segwaye z centrální části Prahy zmizí, začíná být jasno. „Opatření by mělo platit od září,“ řekl zpravodajskému webu Českého rozhlasu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

„Rada hlavního města se bude problematikou zabývat ještě v červenci, zářijový termín začátku platnosti je proto určitě reálný,“ potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Zákaz, který má začít platit po konci letních prázdnin, má být naprosto striktní: segwaye mají definitivně zmizet z historického jádra hlavního města – tedy z celé Prahy 1 a Prahy 2. Ke striktnímu opatření se chce co nejdříve připojit i Praha 7. Jedinou výjimku budou mít policisté a strážníci, kteří vozítka také využívají.

Provozovatelé a majitelé segwayí však s postupem magistrátu zásadně nesouhlasí. „Během připomínkového řízení jsme – podobně jako další občané a podnikatelé, kterých se rozhodnutí týká – poslali řadu připomínek. Teď čekáme, jak se k nim magistrát postaví,“ řekla zpravodajskému webu Českého rozhlasu Zuzana Eliášová z Asociace Segway ČR.

Zůstanou koridory?

„Segwayisté“ chtějí, aby jim magistrát dovolil dál jezdit aspoň v některých koridorech v centru hlavního města – například na Petříně, na Malé Straně, v Letenských sadech nebo přes Mánesův most.

Segway - návrh tras | Foto: Český rozhlas

Politici však o ničem takovém nechtějí ani slyšet. „My stále tvrdíme, že zákaz se bude týkat jen 1,5 procenta celé Prahy. V tuto chvíli žádný kompromis určitě nechceme,“ řekl Lomecký.

„Tento argument nechápeme, zákaz má sice platit jen v malé části metropole – pro nás je to ale část zásadní. Je jasné, že turisté na segwayích chtějí vidět památky, ne sídliště na okraji města,“ opáčila Eliášová.

O případném zmírnění zákazu je vedení centrální městské části ochotno jednat nejdříve na jaře. Segwaye však přesto bude ochotno tolerovat jen na cyklostezkách, ne na chodnících.

Ve zbytku Česka klid

Ve zbytku republiky zatím vozítka zdaleka tolik problémů jako v Praze nepůsobí. Už v dubnu je sice zakázali v centru Karlových Varů, v dalších turistických centrech ani ve velkých městech však zatím žádná omezení zatím nechystají.

Například v Brně úředníci zaznamenali zatím jen jednotky segwayí, v Ostravě, v Plzni, v Českém Krumlově nebo třeba v Telči se pak vozítka neobjevují skoro vůbec.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme