Segwaye z centra Prahy asi jen tak nezmizí. Život přitom komplikují také nevidomým

Pohyb po pražském centru je v posledních letech o něco dobrodružnější, ulicemi totiž projíždí také turisté na segwayích. V Praze jich jezdí odhadem několik set, což se nelíbí nejen místním lidem, ale ani radním. Vozítka navíc jezdí velmi potichu, a stávají se tak postrachem lidí se zrakovým handicapem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Segwaye už snad brzo zmizí z ulic Prahy

Segwaye už snad brzo zmizí z ulic Prahy | Foto: oficiální Facebook Segwaye

„Má to hmotnost dobrých 30, nebo 40 kilogramů a může se to řítit rychlostí až 20 kilometrů za hodinu. Neumím si představit, co to udělá, když to narazí do chodce. Přinejmenším má velice značné poranění nohou,“ říká nevidomý Viktor Dudr.

Dudr pracuje v centru Prahy a s tichými dvoukolkami, které měly donedávna podle zákona statut chodce, se potkává denně. Na problém upozorňoval opakovaně i radní Městské části Praha 1, kteří si slibovali zlepšení od nového zákona o silničním provozu. Ministerstvo dopravy v něm původně chtělo segwaye vykázat na silnici. Zatím se k tomu ale nedošlo.

„Jsem přesvědčen, že předkladatelé zákona ustoupili lobby provozovatelů před zájmy chodců pohybujících se po chodnících standardním způsobem,“ komentuje situaci starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radnice Prahy 1 a chodci se jasně shodují - nechceme segwaye na chodnících. Novelu zákona ale musí nejdříve projednat poslanci. Téma Evy Rajlichové

Novelu zákona, kterou teprve musí projednat poslanci, segwaye označuje jako osobní přepravní prostředek. O tom kde budou nebo nebudou jezdit, má ale rozhodnout obec. Pro Prahu 1 by to znamenalo rozmístit po historických uličkách tři stovky dopravních značek.

Majitelé půjčoven segwayů se hájí tím, že založili asociaci provozovatelů a sami provoz regulují – nejezdí například na Karlův most nebo do Melantrichovy ulice.

„Dále se po Praze pohybuje řádově 100 až 150 kusů segwayů nebo různých čínských napodobenin od společností, které nejsou v asociaci sdruženi a nemají ani zájem tam vstoupit,“ říká Zuzana Eliášová z Asociace Segway. Dodává také, že nepůjčují vozítka lidem pod vlivem alkoholu a každého před jízdou proškolí.

Problém s vozítky segway řeší evropská města různě – v Drážďanech omezili jejich jízdu jen na cyklostezky, v Londýně nesmí na veřejné komunikace vůbec.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme