Semily budou v obraně proti 'šmejdům' pořádat vlastní zájezdy pro seniory

Prodejci předraženého zboží na předváděcích akcích sice čelí řadě kontrol a sankcí, jejich aktivity ale nepolevují. Využívají toho, že se někteří starší lidé cítí osaměle. Nabídce na letácích potom neodolají, přestože je před nekalými praktikami prodejců varoval film Šmejdi. Radnice ve východočeských Semilech proto přišla s nápadem pořádat od jara pro důchodce výlety na památky a exkurze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle starostky Semil Věry Blažkové z hnutí ANO zneužívají prodejci předváděného zboží toho, že se senioři chtějí bavit a něco zajímavého vidět. Sami se někam vydat ale mají strach.

Vedení města se teď proto domlouvá s místními podniky, které by mohly na výlety starších lidí finančně přispět. Mohly by ale také účastníkům ukázat, jak teď vypadají firmy, kde například důchodci dříve pracovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mohly zájezdy pro seniory vypadat, řekla Ivaně Bernáthové starostka Semil Věra Blažková

„Zároveň s tím by jim udělaly zájezd třeba do Příkrého nebo do Bozkova, podívali by se do jeskyní a případně bychom umožnili i výdělek v některé z hospod,“ popsala plány Věra Blažková.

I posezení u levného občerstvení bez toho, aby si museli něco kupovat, by se podle ní mělo seniorům líbit.

„Na většinu akcí nejezdí důchodci kvůli tomu, že by si chtěli něco koupit. Jezdí, protože tam jedou kamarádky, můžou si tam pokecat a je to super. Kdyby to bylo bez 'šmejdů', další rodinní příslušníci by měli o starost méně,“ řekl Petr Žanta ze Semel.

„Moje maminka žije sama. Aby vyplňovala svůj čas, zúčastňovala se často těchto akcí. Už je starší, proto to neslo známá rizika. Párkrát si přivezla hrnce a podobně,“ popsal zkušenost s předvádějími akcemi.

Vyřizováním reklamací zboží, které jeho matka nepotřebovala a utratila za něj peníze, strávil spoustu času. Vyřešil to tak, že jeho matka nemá u sebe občanský průkaz. Nápad semilské radnice na pořádání zájezdů pro seniory vítá.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme