Série výbuchů zničila muniční sklad na Zlínsku, dva muži zůstávají nezvěstní

Muniční sklad ve Vlachovicích na Zlínsku zcela zdemolovala série výbuchů. Dva zaměstnanci jsou stále nezvěstní. Policie evakuovala školy a firmy v okolí. Hasiči vyhlásili zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kvůli hrozícím dalším výbuchům nikdo nesmí vstoupit do oblasti v okruhu tří kilometrů. Příčina exploze je zatím neznámá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paragraf hasiči §§

paragraf hasiči §§ | Foto: Tomáš Adamec

Areál, kde munice vybuchla, patří Vojenskému technickému ústavu. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí ústavu Pavel Lang.

„K požáru a následným výbuchům došlo v areálu Vojenského technického ústavu výzbroje a munice a bylo to v budově, kterou pronajímáme civilní firmě. Co má firma ve skladech, o tom informaci nemám.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku, kde dopoledne došlo k několika explozím, zjišťuje na místě redaktor Pavel Sedláček

Příčina exploze je zatím neznámá. Expert na výbušniny Jiří Petříček upozornil, že pokud byla munice v areálu jen uskladněná, nemohla vybouchnout sama od sebe. Připustil, že příčinou mohla být špatná manipulace.

„Buď musel být požár způsoben něčím jiným, objekt začal hořet třeba od vadné elektroinstalace a od toho teprve ta munice. Nebo byla munice nějak zpracovávána a její nesprávnou manipulací či nedodržením bezpečnostních předpisů mohlo dojít k nějakému maléru.“

Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové byla událost hlášena před 10 hodinou jako požár skladu munice o rozměrech asi 50 krát 15 metrů. Na místo byl povolán vrtulník i vojenská policie.

Výbuchů z objektu skladu se ozvalo několik, největší exploze obyvatele vystrašila ve tři čtvrtě na jedenáct. Ta zcela zničila halu, kde byla pěchotní a dělostřelecká munice. Podle některých místních byla tlaková vlna tak silná, že vysklila okna některých domů.

U skladu se mělo pohybovat pět osob. Tři lidé podle policie odešli, po dalších dvou pátrá. Jde o zaměstnance firmy ve věku 56 a 59 let.

Policie evakuovala firmy a školy

Podle reportéra ČRo Pavla Sedláčka byl slabší výbuch slyšet z objektu ještě okolo 13. hodiny. Půl hodiny předtím provedl vojenský vrtulník prohlídku areálu. Po vyhodnocení informací se zjistilo, že hala je z 80 procent zničená. V okolí jsou zbytky munice. Proto platí zákaz vstupu v okolí tří kilometrů.

Policie dopoledne evakuovala stovky osob z přilehlých firem a učiliště.Po půl dvanácté byli všichni žáci včetně zaměstnanců v bezpečí. Buď přímo v bydlišti, nebo na autobusových a vlakových stanovištích mimo areál,“ uvedl ředitel střední odborné školy ve Slavičíně Josef Maryáš.

Hasiči ve spolupráci se samosprávou informovali i obyvatele okolních obcí. Starosta nedalekých Valašských Klobouk Dalibor Maniš řekl, že výbuchy byly slyšet i v Kloboukách. „Rozhlasem jsme proto lidi informovali, aby věděli, co se děje,“ uvedl Maniš. Žádné opatření město ale nepřijalo.

Výbuch na Zlínsku zničil sklad munice, dva lidé jsou pohřešováni | Foto: ČTK

ČTK, Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme