Severočeši.cz budou v krajských volbách na Ústecku scházet, senátorka Dernerová post obhajovat může

Třetí nejsilnější blok v zastupitelstvu Ústeckého kraje, hnutí Severočeši.cz, se víkendových krajských voleb s konečnou platností nezúčastní. Rozhodl o tom krajský soud, který řešil spor dvou větví hnutí představovaný dvěma místopředsedy. Jeden kandidátku stáhl, druhý postup krajského úřadu zažaloval. Neúspěšně. Senátorka Dernerová a její kolega Doubrava naopak posty obhajovat budou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Dernerová

Alena Dernerová | Foto: senátní stránky

Informace o neplatnosti kandidátky Severočechů bude v každé volební místnosti. Pokud neplatný volební lístek přesto někdo do urny hodí, jeho hlas se nebude počítat. Oba kandidáty za hnutí do Senátu - tedy jak na Ústecku, tak na Mostecku - lidé budou moci volit.

Jeníčková vs. Zelenka

Soud řešil spor dvou větví hnutí představovaný dvěma místopředsedy. Volba nového předsedy na valné hromadě v únoru 2014 totiž byla zpochybňována. Do rejstříku ministerstva tak byli zapsáni jen dva první místopředsedové - Hana Jeníčková a Jiří Zelenka.

Letos v létě ale soud zrušil jednání valné hromady z roku 2014. Podle Hany Jeníčkové se tím pádem veškeré kroky učiněné tehdy zvoleným vedením staly neplatnými. Jeníčková proto stáhla z krajských voleb celou kandidátku Severočechů.cz. Krajský úřad se řídil zápisem v rejstříku ministerstva vnitra, kde byla uvedena jako první místopředsedkyně hnutí, a skutečně vydal informaci o stažení kandidátky.

Na mosteckém magistrátu zase Jeníčková požádala o stažení kandidatury Aleny Dernerové do Senátu. Zástupce druhého tábora v hnutí, místopředseda Jiří Zelenka, ale hned druhý den kroky Jeníčkové na obou úřadech zpochybnil.

Dvojhlavost hnutí se dnes pokusil vyřešit mostecký soud, když zatím nepravomocně rozhodl o tom, že Zelenka není prvním místopředsedou.

Pokud někdo bude volit hnutí Severočeši.cz v krajských volbách, jeho hlas nebude platit. Krajský soud totiž žalobu „Zelenkova“ proti stažení kandidátky zamítl jako nedůvodnou. Podle mluvčí Marcely Trejbalové soud uznal, že Jeníčková jako místopředsedkyně mohla udělat to, co udělala.

Krajský soud rozhodl. Severočeši.cz nemohou jít do voleb v Ústeckém kraji

Číst článek

Ve volbách do Senátu ale ve hře zůstává nezávislá senátorka Alena Dernerová navržená hnutím Severočeši.cz. Svůj post bude moci obhajovat, protože úředníci magistrátu v Mostě nebyli podle mluvčí Aleny Sedláčkové schopni bez pochyb určit, kdo může za hnutí vystupovat.

Na Ústecku za Severočechy kandiduje senátor Jaroslav Doubrava, kterého se tyto spory nedotkly.

Gabriela Hauptvogelová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme