Kvůli ledovce vyhlásili silničáři na Přerovsku kalamitu, v Olomouci stojí tramvaje i vlaky

Na Přerovsku byl kvůli ledovce vyhlášen stav kalamity. Řidiči by neměli vyjíždět, pokud to není nezbytně nutné. Ledovka postihla většinu Olomouckého kraje. Silničáři varují hlavně před kopci a vyššími místy. Přímo v Olomouci ledovka zastavila tramvaje. Kvůli namrzlým trolejím také stojí vlaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na dálnici D1 u Velké Bíteše se vysypaly kafilerní zbytky, několik aut na kluzkém povrchu havarovalo

Na dálnici D1 u Velké Bíteše se vysypaly kafilerní zbytky, několik aut na kluzkém povrchu havarovalo | Foto: Dana Čírtková Policie ČR

„Tvoří se silná ledovka a námraza. Máme druhý kalamitní stupeň, je to především okres Přerov a Prostějov a část Olomouckého okresu. Zatím máme neprůjezdné naštěstí pouze dva úseky v prostějovském okrese,“ informuje náměstek olomouckého hejtmana pro dopravu Alois Mačák.

Hasiči od rána evidují desítky nehod. Například v Bochoři skončilo v příkopu několik aut a od nehody pak po kluzké silnici nemohli odjet ani hasiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopravní situaci, kterou komplikuje ledovka, mluví Alois Mačák, náměstek olomouckého hejtmana pro dopravu, a Jakub Ptačinský, mluvčí SŽDC

Cestáři se snaží udržet sjízdné alespoň silnice 1. třídy, protože řada sypačů uvízla v kolonách, práci jim ale komplikuje mrznoucí déšť. Řidiči by si měli dávat pozor zejména při průjezdu obcemi Bochoř, Vlkoš, Troubky a Tovačov.

„Od rána máme v terénu veškerou techniku a lidský potenciál. A ono neprší několik hodin, ale už od deseti hodin od rána,“ odmítá Mačák, že by kraj situaci podcenil.

V Přerově nejezdí autobusy městské hromadné dopravy. „V terénu je 16 vozidel, 35 pracovníků. Snažíme se zmírňovat následky ledovky a aktuálně s ní mají problém i autobusy MHD,“ potvrzuje tisková mluvčí radnice Lenka Chalupová a dodává:

Ledovka vzniká, pokud na promrzlou zem prší nebo mrholí a tato vlhkost při dopadu na zem okamžitě mrzne.
Náledí se tvoří v případě, že zem je mokrá a při poklesu teplot voda na povrchu mrzne.

„Přes veškerou snahu správy silnic Olomouckého kraje a technických služeb mají autobusy problém vjet do místních částí Lověšice, Újezdec a Henšlov a také některé městské spoje jezdí se zpožděním, cestující musí být trpěliví.“

Problémy s městskou hromadnou dopravou jsou i v Olomouci. Tramvaje stojí na všech zastávkách, protože namrzly troleje i výhybky. Dopravní podnik zajišťuje náhradní autobusy. Řidiči by měli být opatrní také na Šumpersku a Jesenicku.

Klouže to také na chodnících. Ledovka například ohrožuje chodce v centru Hranic.

Ledovka komplikuje dopravu i na jižní Moravě, v Brně kolabuje MHD

Číst článek

„Mží a mrholí a okamžitě to namrzá. Střed města, kde jsou žulové kostky, pokrývá námraza. Snažíme se chodníky udržet v co nejprůchodnějším stavu. Je to ale varování pro občany, aby si dávali při chůzi pozor a zejména ti starší omezili vycházení do ulic,“ říká mluvčí tamní radnice Petr Bakovský.

Problémy se nevyhýbají ani železnici. Například na olomouckém nádraží čekají cestující na zpoždění vlaky i tři hodiny. Mnoho lidí raději vrací jízdenky s tím, že se na cestu vydají až zítra. Na elektrifikovaných tratích se ale nedá během noci očekávat výrazné zlepšení situace.

„Stručně řečeno je problémem výpadek proudu. Snažíme se o co největší koordinaci a v rámci možností maximálně nasadit autobusy, ale zase to komplikuje ledovka,“ popisuje Alois Mačák.

Ledovka má podle předpovědí region trápit i v noci a zítra. Meteorologové také rozšířili výstrahu na téměř celou Českou republiku.

Řidiče trápí ledovka. Meteorologové zesílili a prodloužili výstrahu

Číst článek

Výstraha před ledovkou | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jana Zemková, Veronika Sedláčková, Monika Pustovková, Ivo Opletal, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme