Silnici I/35 z Pardubic do Moravské Třebové hlídá inteligentní radar

Řidiči, kteří jezdí po silnici I/35 z Pardubic do Moravské Třebové nebo opačným směrem, by měli být obzvlášť ukáznění. Tuto komunikaci totiž začal sledovat inteligentní radar. Dopravní policii ho za 850 tisíc koupil Pardubický a kraj a další města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní hlídka v nenápadné Octavii se supermoderním radarem - na tabletu je jasně patrná rychlost projíždějícího vozidla

Policejní hlídka v nenápadné Octavii se supermoderním radarem - na tabletu je jasně patrná rychlost projíždějícího vozidla | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Policejní auto s inteligentním radarem bude jezdit především po frekventované silnici I/35. „Předjetí našeho vozidla rychlejším vozidlem, překročení rychlosti bude zaznamenáno kamerou a radarem,“ popisují policisté Jakub Petráň a Michal Kočí.

„Třeba teď přijíždí proti kamion. Máme fotku. A takhle se dá zaznamenávat celá naše jízda. Kdybychom chtěli něco v protisměru, dali bychom přes radiostanici vědět hlídce, která by vozidlo při překročení rychlosti zastavila,“ doplňují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co všechno dokáže inteligentní radar, přímo ve vozidle zjišťovala redaktorka Naďa Kubínková

Na fotce není na první pohled řidič vidět, s tím si ale inteligentní radar hravě poradí. „Není s tím problém. Na počítači přes různé filtry se dá vytáhnout i obličej. Na vytištěném dokumentu je fotka řidiče, auta, SPZ,“ říká policista.

A inteligentní radar toho umí daleko víc. Kromě monitorování rychlosti aut protijedoucích a souběžně jedoucích zvládne radar přečíst SPZ a okamžitě zjistit, jestli má auto platnou technickou kontrolu anebo jestli není kradené.

Silnici I/35 budou policisté sledovat s inteligentním radarem neustále. „ Má se budovat nová silnice 35 z Opatovic na Olomouc. Součástí stavby je plánované dálniční oddělení, které by mělo být u obce Ostrov. A tohle je malý krůček k tomu, aby zde policisté byli 24 hodin denně,“ dodává ředitel krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jan Švejdar.

Auto s inteligentním radarem jen tak nepoznáte, je totiž ukrytý v obyčejné stříbrné Octavii.

Poliejní Octavii v běžném provozu nepoznáte, dokud nerozsvítí majáky. Radar je ukrytý za mřížkou | Foto: Honza Ptáček

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme