Síť i výstražné cedule mají chránit kachny u rybníků v Holanech na Českolipsku

Řidiče, kteří přijíždějí do Holan na Českolipsku, upozorňují výstražné cedule na přítomnost kachen. Těch tam každý rok zahyne pod koly aut více než padesát. Několik stovek vodních ptáků by měla nově ochránit také síť natažená podél břehů rybníka.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstražná cedule

Výstražná cedule | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Instalovali jsme ji zhruba před měsícem, když jsme sem vypustili 500 malých kachen. Kachny rády chodí přes silnici nebo se na silnici vyhřívají. Řidiči nám každý rok dost kachen rozjeli. To je důvod, proč je tady ta síť a proč je to jakoby ohrazeno,“ vysvětluje nájemce honitby Jaroslav Kurtinec.

Síť není natažená podél celého rybníku, ale jenom tam, kde odděluje vodní plochu od silnice. Protože ji kachny obcházely, dočkala se prodloužení o zhruba 500 metrů směrem k Malé Nohavici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Síť i výstražné cedule mají chránit kachny u rybníků v Holanech na Českolipsku

Jaroslav Kurtinec má honitbu pronajatou bezmála tři roky. Bezpečnostní opatření přišla až s vypuštěním vodních ptáků.

„Je to, jak se říká, domácí kachna divoká. Jsou pěstované, protože v přírodě těch opravdu divokých už mnoho není. Krmíme i labutě a jsou tady i lysky a spousta dalších kachen, jako jsou poláci, čírky a tak dále,“ přibližuje.

Síť tak vlastně chrání všechny vodní ptáky. Oplocení končí u smíšeného lesa, kde už podle nájemce honitby nehrozí, že by ptáci vnikli na silnici. Les má totiž dost hustý podrost.

Síť podél břehu rybníka v Holanech | Foto: Tomáš Mařas

Bariéra je vysoká zhruba 80 centimetrů. Pro bezpečnost ptáků to podle Jaroslava Kurtince stačí.

„Vysazené kachny v tomto období ještě nelétají. Ti ostatní ptáci, když ji přelétnou, tak letí dál než na silnici. To je také účel – abychom nebránili přeletu ptactva. Hlídá se i to, aby se tu neudělala někde díra. Denně to obcházíme,“ dodává.

Než se udělala pro kachny a ostatní vodní ptáky bezpečnostní opatření, zahynulo jich pod koly aut často více než pět desítek. Na podzim už síť nebude potřeba, příští rok v květnu se ji ale nájemce opět chystá natáhnout.

Jeden z holanských rybníků | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme