Snadný přístup i na vozíku. Ostravské hlavní nádraží bude do půl roku bezbariérové

Invalidé na ostravském hlavním nádraží mají problém dostat se k vlakům. Klíčový dopravní uzel totiž nemá bezbariérové úpravy. To se ale za půl roku změní. Správa železniční dopravní cesty tam staví šest výtahů. Lidé na invalidním vozíku nebo rodiče s kočárky se tak pohodlněji dostanou od pokladen k nástupištím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava, hlavní nádraží

Ostrava, hlavní nádraží | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, hakzelf

„Konečně. Nádraží solidní, ale přeprava cestujících do pater a dolů je prachbídná. Schody jedou jenom nahoru, dolů. Pro takové, jako jsem já, pro invalidy, je to opravdu těžké,“ řekl Rudolf Gardiančík, který z Ostravy jezdívá vlakem za dětmi do Prahy.

Stavba výtahů bude ale trvat ještě půl roku. „Zde v nadchodové části dochází k průrazu podlahy nadchodu a dole na nástupišti k hloubení základové jámy pro umístění samotné šachtice výtahu,“ popsal práce Libor Tkáč z vedení oblastní Správy železniční dopravní cesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ostravském nádraží začala dlouho připravovaná stavba výtahů pro invalidy. Kdy se bezbariérového přístupu dočkají, zjišťovala Petra Sasínová

Dva výtahy budou ve výpravní budově, další čtyři mezi nástupišti a nadchodem, kde se kvůli tomu zúží prostor pro chodce.

„Horní stanici výtahu nelze umístit nikde jinde než v tom nadchodu a opravdu dojde k částečnému omezení pochozího průřezu, nicméně i ty největší přepravní proudy cestujících budou mít dostatek prostoru a komfortně dorazí do vestibulu výpravní budovy,“ ujistil Libor Tkáč.

Prostor před Hlavním nádražím v Ostravě okupují stavaři. Vyženou i trolejbusy

Číst článek

„Ostravské hlavní nádraží je jedno z největších železničních stanic, která dosud nemá bezbariérový přístup na nástupiště. Dosud museli v doprovodu přejít úrovňovým služebním přechodem na nástupiště, což bylo velmi časově náročné,“ řekl o komplikacích pro invalidy.

Stejně to zatím bude probíhat i po dobu stavby výtahů. Komplexní rekonstrukci nádraží i celého ostravského uzlu železniční správa teprve chystá.

Petra Sasínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme