Soud požaduje nový znalecký posudek v případu exnáměstka Malíře

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí odročil na neurčito případ bývalého náměstka hradeckého primátora Josefa Malíře (VPM). Politik měl podle obžaloby podávat radním a zastupitelům zkreslené informace o parkovacím domě, který poté město podle znaleckého posudku přeplatilo přibližně o 23 milionů korun. Malíř vinu popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy soudního senátu Miroslava Mjartana je celý případ velmi složitý hlavně z pohledu ekonomického.

Dosud vypracované posudky nebyly dostačující a lišily se. Proto tedy soudce rozhodl, že je potřeba znalecké posudky doplnit revizním posudkem. Jeho výsledkem by mělo být ústavní ohodnocení tržní ceny areálu parkovacího domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud odročil kauzu exnáměstka Malíře na neurčito kvůli posudku. Případ sleduje Kateřina Kohoutová

S tímto krokem soudu souhlasí i sám obžalovaný Josef Malíř. „Soud potvrdil náš názor, že znalecký posudek, o který se opírá obžaloba, je minimálně nedostatečný. Zvolené metody asi nejsou úplně v pořádku,“ řekl.

Kdy soudní líčení bude pokračovat, není zatím jasné. Vypracování nového posudku bude s největší pravděpodobností trvat měsíce.

Josef Malíř byl osm let jedním z čelních představitelů města. Stíhán je kvůli údajnému zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Členům rady města a zastupitelům měl vědomě podávat nepravdivé a zkreslené informace, a to proto, aby Hradec Králové koupil parkovací dům, který budovala soukromá firma. Město za objekt zaplatilo 75 milionů korun, ale podle už dříve vypracovaného znaleckého posudku je obvyklá cena stavby necelých 52 milionů. Tedy zhruba o 23 milionů nižší.

Malířovi hrozí až 12 let vězení

Josefu Malířovi hrozí až dvanáctiletý trest. Vinu od samého začátku popírá. „Je to další čekání na výsledek procesu. Navíc víme všichni, že to je pouze v první instanci, takže já předpokládám, že ať to dopadne, jak to dopadne, dojde asi k odvolání,“ poznamenal k vývoji případu bývalý primátorův náměstek.

Parkovací dům v Kollárově ulici, který spadá pod královéhradeckou správu nemovitostí, mnoho řidičů nevyužívá.

„Máme tam 90 míst a v současné době je obsazeno asi 30 procent. Máme tam tři druhy parkování - jedno je pro osobní automobily, druhé pro menší a třetí pro větší auta. Ta platí asi 730 korun za měsíc,“ potvrzuje ředitelka domu Jaroslava Bernhardová s tím, že o žádných slevách na parkování správa nemovitostí neuvažuje. Posílila ale reklamní kampaň, aby nalákala víc řidičů.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme