Soud projednává vraždu Romana Housky, pachateli hrozí až 20 let vězení

Loňskou vraždu bývalého člena sociální demokracie a vlivného podnikatele Romana Housky začal dnes projednávat ústecký krajský soud. Obžalovaným je bývalý voják Michal K., kterému za loupežnou vraždu hrozí až 20 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Bývalý voják prý použil elektrický paralyzér, kterým údajně oběť omráčil. Housku měl poté čtyřikrát střelit.

Nejdřív ho zasáhl do břicha, a pak ze vzdálenosti ne větší než deset centimetrů vystřelil na hlavu. Poté tělo odtáhl do garáže a sebral klíče.

Podle obžaloby prohledal po vraždě dům, který Houska obýval se svojí partnerkou, exhejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústecký krajský soud začal projednávat vraždu vlivného podnikatele Housky. Pachateli hrozí 20 let vězení. Případ připomněl Jan Bachorík

Romana Housku zastřelil pachatel loni 18. listopadu. Podezřelého muže zadržela policie o téměř čtyři měsíce později, a to 12. března. K činu se přiznal a odevzdal i vražednou zbraň.

Kriminalistům tvrdil, že se s Houskou setkal náhodou a střílel po vzájemné potyčce. Policisté tomu ale nevěřili, řekl tehdy vyšetřovatel Martin Charvát.

„Pachatele asi jednoznačně máme. Motiv se nám ale nezdá,“ připustil nejasnosti v případu vraždy podnikatele Charvát.

Za loupežnou vraždu až 20 let vězení

Pozůstalí také zpochybňují to, že bývalý voják šel do domu loupit. Advokáti se přiklánějí k verzi, že si vraždu někdo objednal a policie našla jen vykonavatele.

Advokát bývalé hejtmanky Jany Vaňhové z ČSSD chce nechat loňskou vraždu znovu prošetřit. Podle Michaela Kise jsou ve vyšetřování nesrovnalosti.

Dům, kde bydlel Roman Houska | Foto: Jan Beneš

„Kauza je nedořešená, nedošetřená, nekompletní. Je potřeba na ní znovu zapracovat. Řádově šest znaleckých posudků, všechny jsou z forenzních disciplín, nepotvrdilo to, že by pachatelem byl obviněný Michal K.,“ zdůraznil Kis.

Státní zástupce Vladimír Jan ovšem s námitkami nesouhlasí a trvá na tom, že šel bývalý voják do domu podnikatele Housky loupit.

„Obžalobu jsem podal z toho důvodu, že po přezkoumání spisového materiálu a shromážděných důkazů jsem došel k závěru, že vyšetřováním byly opatřeny veškeré dostupné důkazy. V opačném případě bych obžalobu nepodávala a věc bych vrátil vyšetřovateli k doplnění,“ dodal Jan.

Bývalý voják je obžalovaný z loupežné vraždy, za kterou mu v případě uznání viny hrozí až 20 let vězení. Soud je naplánován vedle dneška také na 20. až 24. října.

Jan Bachorík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme