Soud začal projednávat další část kauzy opencard. Obžalobě čelí i Svoboda a Hudeček

Pražský městský soud dnes začal projednávat další část kauzy opencard. Obžalobě čelí 10 někdejších radních a pět bývalých zaměstnanců magistrátu. Mezi obviněnými je poslanec ODS a bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda a také exprimátor Tomáš Hudeček, dříve z TOP 09. Za uzavření nových, údajně nevýhodných smluv s firmou Haguess jim hrozí až osmileté tresty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Všichni obžalovaní čelí obvinění z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a 11 z nich navíc ještě z trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže,“ řekla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

První jednací den je na programu čtení obžaloby, poté by měl podle trestního řádu následovat výslech obžalovaných. Hlavní líčení je podle Puci naplánované zatím do listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu kolem karty opencard, kvůli které stanou před soudem další lidi, připomenula Veronika Hlaváčová

Pražský zastupitel a poslanec ODS Bohuslav Svoboda si připravil na začátek stručnou, ani ne půlhodinovou řeč. Už dříve řekl, že radní nové smlouvy s provozovatelem projektu opencard uzavřít před třemi lety kvůli licenci museli.

„Bylo potřeba v tom systému udělat úpravy, protože počet karet přibyl, změnily se, jejich zabezpečení se změnilo a bylo potřeba ho změnit. To podle autorského zákona smí jenom firma Haguess, která je majitelkou všech těchto práv," uvedl Svoboda.

Jakékoli pochybení odmítá i Svobodův nástupce Tomáš Hudeček, který byl dřív členem TOP 09. V minulosti prohlásil, že se při hlasování řídili právním posudkem. Chybu podle něj někdo udělal už před víc než deseti lety.

„Veškerá dokumentace ke kauze opencard byla zahájena rozhodnutím v době dávno minulé, v době bývalé éry radnice za primátora Pavla Béma,“ řekl.

Hudeček vystoupil jako svědek v první části případu opencard. V té už padly loni pravomocné tresty. Stejný soudce, který bude projednávat i současnou kauzu, uznal obžalované vinnými.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme