Soud začal rozplétat kauzu sázkařské mafie ve fotbale. Hráčům hrozí vězení

Skupina fotbalistů podle obžaloby obviňovala zápasy a činila tak ve prospěch sázkařské mafie. Až šest let vězení hrozí osmi mužům, kteří podle obžaloby ovlivňovali výsledky v nižších fotbalových soutěžích. V hlavním líčení, které začalo u Okresního soudu ve Strakonicích, jsou obžalováni z podplácení, nebo přijetí úplatku ve spolupachatelství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud ve Strakonicích se začal zabývat korupční kauzou ve fotbale

Soud ve Strakonicích se začal zabývat korupční kauzou ve fotbale | Zdroj: ČTK

V soudní místnosti panovala napjatá atmosféra. „Byla to složitější kauza. Bylo ale perfektní přípravné řízení, které bylo zpracováno s protikorupčním útvarem, takže to bylo snazší,“ uvedl žalobce Miloslav Kelyman.

Obžalovaní ve Strakonicích odpovídali na dotazy. Například Daniel Kaplan uvedl, že jeho osobní prospěch byl nulový. Jan Hanzal ale připustil, že určitý obnos do jeho rukou doputoval – konkrétně 500 eur.

Podobná kauza se řešila také na Slovensku. Vinu přiznal slovenský reprezentant Ivan Hodúr, který dostal tříletou podmínku a od FIFA zákaz působení ve fotbale na 25 let. Průběh projednávaní na Slovensku byl rychlejší, žalobce Miloslav Kelyman odpovídá, kde vznikly v českém prostředí těžkosti.

„Slovákům to trvalo kratší dobu, protože měli, pokud tuším, tři obžalované, kteří navíc spolupracovali. My jsme jich měli 22 a nijak zvlášť nespolupracovali,“ srovnává Miloslav Kelyman.

Soud vyslechne i další skupinu obžalovaných. Faktem je, že projednávání kauzy se výrazně podepsalo nad vnímáním nižších soutěží. Průběh zápasů a jejich případné nasazování do programu sázkových kanceláří je teď pod daleko větším drobnohledem.

Kamil Jáša, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme