Soud zamítl odvolání, bývalý majitel táborské zoo půjde na 5 let do vězení

Pražský vrchní soud zamítl odvolání a potvrdil rozsudek bývalému majiteli Zoo Tábor-Větrovy Liboru Hrubému. Ten byl za podvod odsouzen k pěti letům vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel ZOO Libor Hrubý

Ředitel ZOO Libor Hrubý | Foto: Judita Šímová

Libor Hrubý si měl půjčit od několika lidí a jedné firmy více než 10 milionů korun. Podle obžaloby však od začátku věděl, že nebude moci peníze vrátit. Tím se dopustil podvodu.

Hrubý se hájil tím, že tyto peníze potřeboval pro zoologickou zahradu na překlenutí zimního období, kdy jsou nižší tržby na vstupném. Také to podle něj nebyla klasická půjčka, ale investice. U té je podle něj riziko, že nevyjde.

Pražský vrchní soud potvrdil rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích a odsoudil Hrubého k pěti letům vězení a zakázal mu také na šest let podnikat. Rozsudek je pravomocný.

Podle soudu se sice Hrubý nechtěl obohatit sám, ale úmyslně klamal své věřitele. Z půjčené částky dokázal vrátit pouhých 200 tisíc korun. Hrubý s rozsudkem i nadále nesouhlasí a jeho obhájkyně již připravuje dovolání k Nejvyššímu soudu. To však nemá odkladný účinek.

Zoo dlužila různým subjektům desítky milionů korun, za což podle Hrubého můžou stavební a krajský úřad, protože neschválily dodatečná stavební povolení. To však oba úřady odmítají.

Krachující zoo koupil v dubnu 2015 pražský podnikatel Evžen Korec v insolvenčním řízení za 16,2 milionu korun. Věřitelé původně požadovali 25 milionů, ale takovou cenu nikdo nenabídl.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme