Spolupráce kraje s firmami kolem Mrencové je podle kontrolního výboru hejtmanství v pořádku

Kontrolní výbor Zastupitelstva Jihomoravského kraje nenašel žádné nesrovnalosti ani pochybení ve spolupráci hejtmanství s marketingovými firmami spojovanými s lobbistkou Janou Mrencovou. Kraj těmto firmám platil za mediální poradenství statisíce korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbistka Jana Mrencová

Lobbistka Jana Mrencová | Foto: seznam.cz zprávy

Výbor složený většinou z opozičních zastupitelů prošel všechny dokumenty za poslední čtyři roky, které se týkají spolupráce krajského úřadu a dvou marketingových firem.

Český rozhlas zatím nemá k dispozici dokumenty, které by dokládaly, co přesně externí agentury pro Jihomoravský kraj dělaly. Úřad poskytl jen jednotlivé objednávky služeb, kterých je za šest let víc než třicet.

Na otázku, za co přesně kraj firmám platil, úřad vydal jen nicneříkající přehled plnění, který ovšem nijak nedokládá skutečně odvedenou práci.

Tiskové zprávy kraje podepsané pseudonymem

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Jelen sleduje kauzu kolem spolupráce jihomoravského hejtmanství s marketingovými firmami. Kontrolní výbor zastupitelstva žádná pochybení nenalezl

Kauza takzvané neexistující mluvčí se točí kolem postavy jménem Lucie Proutníková, která léta posílala novinářům tiskové zprávy od Jihomoravského kraje a od hejtmana Michala Haška (ČSSD).

Jméno Lucie Proutníková je ovšem pseudonym. Deník MF Dnes ho jako první spojil se západočeskou lobbistkou Janou Mrencovou. Dvě marketingové firmy napojené na Mrencovou získaly za posledních 5 let z rozpočtu Jihomoravského kraje téměř 4 miliony korun.

Krajský úřad pochybení odmítá

Kauzou se zabývají i policisté a státní zástupce. Prověřují, jestli bylo hospodárné, že si kraj na řadu činností najímal externí firmy, když stejnou práci už mají na starosti zaměstnanci úřadu. Jde například o focení významných hostů, předjednávání návštěv nebo mediální konzultace při prezentaci úřadu.

Úřad by proto mohl být obviněn z trestného činu přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Krajský úřad jakékoli pochybení odmítá. Hejtmanství tvrdí, že nechalo veškeré objednávky a smlouvy od roku 2011 zkontrolovat.

„Krajský úřad provedl kontrolu smluvních vztahů s Marketingovým centrem Profil, a to na základě interních předpisů i na základě zákona o zadávání veřejných zakázek. Smlouva je plněna a neshledali jsme žádné nesrovnalosti,“ říká mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Eliška Windová.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme