Spor o hlavní nádraží v Praze pokračuje. Grandi Stazioni podala žalobu na železniční správu

Italská společnost Grandi Stazioni zažalovala Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) o náhradu škody kvůli ukončenému nájmu pražského hlavního nádraží. Informaci potvrdila mluvčí správy železnic Kateřina Šubová. Podle ní bývalý správce nádraží podal žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Částku, kterou po státní SŽDC požaduje, nebude společnost sdělovat. Pohybuje se ale ve výši stovek milionů korun, uvedla mluvčí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží Praha

Hlavní nádraží Praha | Foto: Filip Jandourek

Správa železnic převzala pražské hlavní nádraží k letošnímu 17. říjnu. Podle státního správce železnic smlouva s Grandi Stazioni k tomuto dni zanikla proto, že společnost nesplnila podmínky smlouvy, kterými bylo dokončení oprav historické Fantovy budovy.

Grandi Stazioni za 13 let od podpisu smluv opravila jen část této budovy a odbavovací halu nádraží. Boční trakty a fasáda Fantovy budovy se rekonstrukce dosud nedočkaly.

Grandi Stazioni měla mít hlavní nádraží pronajaté na dalších 30 let, pokud by do letošního 16. října zvládla zrekonstruovat celý objekt. Firma již dříve uvedla, že pokud SŽDC společnost z objektu vypoví, bude požadovat 1,2 miliardy korun jako kompenzaci za rekonstrukci odbavovací haly a rovněž jako náhradu za ušlý zisk z dalších let provozu nádraží.

Grandi Stazioni do letošního června většinově vlastnily italské dráhy. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group. Předloni česká pobočka Grandi Stazioni hospodařila se ziskem 54 milionů korun při výnosech přesahujících 144 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme